Nukkumatti – Seikkailu unimaassa

18.1.2011 09:13
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 17. joulukuuta 2010

Nukkumatti, tuo vanhan Itä-Saksan sympaattinen lähettiläs maailmalla on vihdoin saanut oman pitkän animaatioelokuvansa. Vuonna 1959 luotu hahmo on esiintynyt Suomessa vuodesta 1977 alkaen Pikku kakkonen -ohjelmassa.

Unimaailmassa asuva Nukkumatti joutuu pulaan, kun Painajainen, Habumar, varastaa Matin unihiekat ja uhkaa muuttaa lasten unet painajaisiksi. Ihan vaan huvikseen. Hiekat on siis saatava takaisin. Matti ja hänen apulainen, Nepo-lammas, saavat avukseen valvemaailmasta vanhempineen ja sisaruksineen majakassa asuvan merikapteenin urasta haaveilevan Miko-pojan. Yhdessä he seikkailevat mitä erilaisimmissa paikoissa, eikä lopputulosta tarvitse liikoja arvailla.

Nukkumatti on aina ollut hienosti tehty ja viehättävä nukkeanimaatio, jonka lyhyet pätkät ovat johdattaneet lapset iltasatuun ja siitä unten maille. Matti pyrki edistämään sosialismia ja itäsaksalaista aatemaailmaa, mutta teki sen niin hienovaraisesti, että hahmosta tuli hyväksytty myös länsimaissa.

Samalla taidokkuudella on luotu tämä pitkä animaatioseikkailu. Sen rytmi on rauhallinen ja turvallinen, eikä varmasti pelota perheen pienimpiäkään. Ei edes Matin nemesis Habumar. Tarinan sekaan on tuotu myös elävillä näyttelijöillä miehitetty valvemaailma, jossa me kaikki elämme. Senkin värit ovat sävytetty kirkkailla pastellisävyillä, joten sadun tuntu säilyy myös näissä jaksoissa.
Valitettavasti itse tarina ei ole kovinkaan hääppöinen, vaan pitkästyttää välillä. Tosin ehkäpä juuri varsinaiselle kohderyhmälle, alle kouluikäisille, tarina toimii huomattavasti paremmin.

Hannu Liekso

Tähdet: ★★

Nukkumatti – Seikkailu unimaassa – Traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa