Nyt tai ei koskaan

Pliisu draamakomedia on rakennettu karismaattisten näyttelijäveteraanien varaan.

11.4.2008 00:00
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 11.04.2008

Rob Reinerin ohjaaman Nyt tai ei koskaan -elokuvan vetonauloiksi on palkattu seitsemänkymppiset näyttelijäveteraanit ja Oscar-voittajat Jack Nicholson ja Morgan Freeman. He näyttelevät taustoiltaan ja luonteiltaan täysin erilaisia miehiä, joita yhdistää syöpäsairaus.

Carter Chambers (Freeman) on eläkeikää lähestyvä duunari. Carterilla on laaja yleissivistys, ja nuorena hän haaveili historioitsijan urasta. Lasten tulo ja arkielämän monet velvollisuudet keskeyttivät opinnot, joten viimeiset 46 vuotta hän on omistautunut perheelleen ja tehnyt automekaanikon töitä.

Edward Cole (Nicholson) puolestaan on huippukallista kahvia lipittävä eksentrinen liikemies, joka on perhe-elämän sijaan pyhittänyt kaiken aikansa miljoonaomaisuuden keräämiselle.

Molemmat miehet sairastuvat syöpään, ja he jakavat sairaalassa saman huoneen. Kumpikin saa vain puolisen vuotta elinaikaa. Carter päättää tehdä ”bucket listin” eli ”veivinheittolistan”. Siihen hän kerää asiat jotka haluaa kokea ennen kuolemaansa. Edward innostuu ideasta, ja miehet karkaavat sairaalasta.

Edwardin paksun lompakon ja yksityissuihkarin avulla onnistuu hankalienkin toiveiden toteuttaminen. Tarinasta muodostuu eläkeläisten oma road movie tai eräänlainen Jumper K-70, jossa Carter ja Edward putkahtavat esiin milloin Egyptin pyramideilla, milloin Taj Mahalilla.

Nyt tai ei koskaan on rakennettu Nicholsonin ja Freemanin varaan. He sopivatkin rooleihinsa mainiosti. Ilman karismaattisia veteraanitähtiään Nyt tai ei koskaan olisi täysin mitäänsanomaton tekele. Elokuvasta on haluttu tehdä hauska ja koskettava draamakomedia, ja muutamissa kohtauksissa siinä on onnistuttukin. Kokonaisuutena Nyt tai ei koskaan on kuitenkin yllätyksetön ja pliisu.

Elokuva käsittelee vakavaa aihetta huumorilla, mikä ei sinänsä ole huono asia. Ärsyttää vain, että se tehdään pinnallisen kevyesti tarjoilemalla ohessa kliseemäisiä opetuksia tyyliin ”koskaan ei ole liian myöhäistä toteuttaa unelmiaan” tai ”paatuneen kitupiikkimiljonäärinkin sisällä sykkii lämmin sydän”.

Rob Reiner (s. 1947) on pitkän linjan Hollywood-ohjaaja, joka on tunnettu myös näyttelijänä. Hänen muistetuin näyttelijäroolinsa oli Perhe on pahin -sarjan ”Läskipää” Michael. Ohjaajana Reiner on saavuttanut mainetta erinomaisilla elokuvillaan Spinal Tap – Hei me rokataan! (1984), Stand by Me – viimeinen kesä (1986), Kun Harry tapasi Sallyn… (1989) ja Piina (1990). Viimeiseen kymmeneen vuoteen Reiner ei ole tosin saanut aikaan mitään erityistä, eikä Nyt tai ei koskaan korjaa asiaa. Nicholsonin ja Freemanin vannoutuneille faneille elokuva kelvannee.

Jussi Huhtala

Nyt tai ei koskaan -elokuvan traileri

Lisää luettavaa