Operaatio Valkyrie

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Mielenkiintoinen ja mainettaan parempi kuvaus heinäkuussa 1944 epäonnistuneesta Hitlerin salamurhahankeesta, jossa Tom Cruise esittää yllättävän onnistuneesti operaatiolle keskeistä eversti von Stauffenbergiä.

Hitler yritettiin salamurhata useastikin sodan aikana, mutta tunnetusti mikään yrityksistä ei onnistunut. Ehkä tunnetuin näistä hankkeista oli operaatio Valkyyria, johon osallistui monta merkittävässäkin asemassa ollutta armeijan upseeria. Operaation keskipisteessä oli eversti kreivi Claus von Stauffenberg (Tom Cruise), jonka tehtävä oli asettaa pommi Hitlerin lähelle Itä-Preussissa (nyk. Puolassa) sijaitsevassa päämajassa ”Sudenpesässä”.

Von Stauffenberg oli pitkän linjan ammattiupseeri ja sotasankari, joka haavoittui vakavasti Afrikan sotaretkellä menettäen vasemman silmänsä, oikean kätensä ja kolme sormea vasemmasta kädestään. Toivuttuaan vammoistaan hänet siirrettiin Berliiniin esikuntatehtäviin, jolloin hän tutustui Hitlerin vastaisen salahankkeen puuhamiehiin. Von Stauffenberg oli menettänyt jo aikaa sitten uskonsa Hitleriin ja tämän politiikkaan, eikä häntä tarvinnut pahemmin suostutella osallistumaan salajuoneen. Hänellä oli asemansa takia pääsy Hitlerin lähelle Sudenpesässä, ja niinpä hänen tehtäväkseen tuli asettaa salkkuun sijoitetut muoviräjähteet karttahuoneen pöydän alle. Sotavammojensa takia von Stauffenbergin ei onnistunut virittämään kaikki sytyttimiä. Vaikka pommi räjähtikin, jäi Hitler vastoin kaikkia odotuksia henkiin. Operaatiota oli silti jatkettava suunnitelmien mukaan.

Vaikka Operaatio Valkyrien ohjauksesta vastaa Bryan Singer (Epäillyt, X-Men), on elokuvaa pidetty nimenomaan Cruisen projektina. Juuri sen takia kuvaukset herättivätkin suurta vastustusta Saksassa vuonna 2007. Monet tahot, mm. von Stauffenbergin suku, pitivät Cruisea erittäin epäsopivana esittämään saksalaisen vastarinnan sankaria hänen skientologia-uskonsa takia. Näin ollen kuvausryhmä ei päässyt kaikille autenttisille paikoille ja aikataulu viivästyi, mutta lopulta elokuva saatiin valmiiksi.

Operaatio Valkyrie on kaikesta saamastaan vastustuksesta ja ennakkokritiikistä huolimatta varsin sujuva ja mielenkiintoinen teos. Samasta aiheesta on tehty muutamia elokuvia jo 1950-luvulta lähtien, ja kolmisen vuotta sitten televisiossakin esitetty saksalainen Stauffenberg-elokuva (2004) oli tehty vieläkin suuremmalla pieteetillä kuin tämä Cruisen näkemys. Edes Hollywoodille tyypillinen suurempi budjetti (95 miljoonaa dollaria) ei käänny amerikkalaisten eduksi.

Cruise esittää von Stauffenbergiä hyvin ilman hänelle niin tyypillistä virnistelyä. Suurin uskottavuusongelma Cruisen kohdalla on kuitenkin hänen kokonsa; oikea von Stauffenberg oli yli 20 cm Cruisea pitempi.


Aiheeseen liittyvät elokuvat