Ouija: Origin of Evil

GENRE ENSI-ILTA 21.10.2016 TÄHDET

Kauhuelokuvan pitäisi pelottaa, mutta Ouija: Origin of Evilin kohdalla kauhu kohdistuu puhtaasti ennakko-odotuksiin. Viime vuonna ensi-iltansa saanut Ouija on varmasti yksi 2000-luvun surkeimmista kauhurainoista. Sekä Ouijan että tämän esiosan on tuottanut huonoihin kauhuelokuviin erikoistunut Michael Bayn, Brad Fullerin ja Andrew Formin omistama Platinum Dunes. Platinum Dunes on tunnettu vääränlaisesta exploitaatiosta. Nyt ei puhuta elokuvagenrestä, vaan halvoista remakeistä ja vielä huonommista alkuperäisideoista.

Ouija: Origin of Evilin paras puoli on sen häikäilemätön 70-luvun halpojen elokuvien emulointi. Digivelhot ovat lisänneet elokuvaan monenlaista autenttista fiilistä luovaa efektiä kuten esimerkiksi tietynlainen unenomaisuus, jonka huomaa kirkkaisiin valoihin syntyvistä prismoista. Tarkkasilmäiset voivat myös bongata valkokankaan ylänurkasta kaksi nopeasti välähtävää ympyrää, jotka olivat koneenkäyttäjille merkki vaihtaa filmikelaa. Ääniraidalta löytyy myös rahinaa ja rosoa, kun kelaa olevinaan vaihdetaan seuraavaan. Ihan kivaa pikkunäpertelyä, mutta siinä sivussa on elokuvasta unohdettu se tärkein.

Fiilis pilataan halvoilla tietokonetrikeillä ja typerryttävän kliseisellä tarinalla, joka on pöllitty muun muassa Omeneista, Manaajista ja yllättäen jopa yhdestä kaikkien aikojen suurimmista kauhuhittisarjoista, The Conjuringeistä. Origin of Evilillä olisi mahdollisuus nousta kalkkunaklassikon asemaan, sillä monet kohtaukset lähinnä naurattavat, mutta leffa ottaa itsensä aivan liian tosissaan eikä edes yritä nauraa omille aivopieruilleen. Harmillista.

Juonenkulkukin on tuttua kamaa: talossa kummittelee, ouijalauta toimii porttina elävien ja kuolleiden välillä, pikkupentu pelottelee, pappi saarnaa, tuhmuuksista moralisoidaan, neitsyet ovat vaarassa ja jatkoa pedataan. Yllättävin piirre lienee aivan hillittömän hauska juonenkäänne leffan loppupuolella, joka saa katsojien pään pyörimään kuin pikkupöllöillä hiirifarmilla. Harmi, ettei samanlaista räväkkyyttä elokuvasta muuten löydy.

On uskomatonta, että ensimmäinen Ouija raksutti yli 100 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti. Jos kauhun jumalat ovat meille yhtään suosiolliset, haudataan Origin of Evil siihen samaan matalaan hautaan kuin se hieman erikoinen, viinaan menevä, muita sukulaisia kähmivä ja ärsyttävän rääväsuinen pikkuserkku sieltä viime kesän sukujuhlista. Eiku… siis kuten vuonna 2009 ensi-iltansa saanut Platinum Dunes -herkku Horsemen. Vieläkö muistat sen kauhistuksen? Niinpä.


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat