Paavo Pesusieni kuivalla maalla

GENRE , ENSI-ILTA 27.02.2015 TÄHDET

Paavo Pesusieni on juuri sellaista levotonta viihdettä, jolta valistuneet vanhemmat haluavat suojella pikku pilttejään: aivotonta, yliampuvaa – ja juuri siksi niin vastustamatonta ja ihanaa. Räikeät animaatiohahmot kommunikoivat pääasiassa kimittämällä, karjumalla ja muljauttelemalla silmämuniaan. Pari pullistuvaa verisuonta ja karvaista vaikkukokkaretta lisää, niin oltaisiin jo Renin ja Stimpyn sfääreissä.

Vilpittömästi epäkorrekti, kasari- ja ysäriestetiikalle kumartava Paavo Pesusieni onkin virkistävä, happamanraikas tuulahdus siloitellun muovikrääsän ulapalla. Neliskanttinen, viaton ja avulias pesusieniveijari on seikkaillut televisiossa vuodesta 1999 lähtien, eikä loppua näy. Meribiologi Stephen Hillenburgin luomasta riehakkaasta piirrossarjasta tehtiin pitkä elokuva jo vuonna 2004, mutta se päätyi meillä suoraan dvd-levitykseen. Nyt Tangalan merenpohjakylä nähdään kolmiulotteisena – joskin 3D tuo Paavo Pesusieni kuivalla maalla -elokuvalle tuskin mitään lisäarvoa muutamaa toimintakohtauksen syöksähdystä enempää.

Elokuva sijoittuu suurelta osin televisiosta tuttuun, piirrettyyn miljööseen. Kuivalle maalle oikeiden näyttelijöiden pariin sankareilla on asiaa vasta loppuhuipennuksen tienoilla. Paavo Pesusieni asustaa pienessä ananasmökissä lemmikkietanansa Karin kanssa ja raataa päivät Tangalan kylän suosituimmassa purilaisläävässä, Ravunkuoressa. Ravunkuoren tärkein myyntiartikkeli on rapupiiranen, ja häijy viholliseliö Sulevi Plankton yrittää alinomaa kähveltää eineksen tarkoin varjellun reseptin. Kun rapupiirasen resepti sitten häviää kassaholvista, koko Tangala romahtaa. Maailmanlopun kynnyksellä mellakoivat äyriäiset kiskaisevat ylleen raunioihin ja yleiseen paniikkiin sopivat S/M-vermeet. Jossain vaiheessa Paavo yritetään jopa uhrata voileipäjumalille jokseenkin perinteisin pakanallisin menoin.

Pesusienen on kerättävä urhea ja uskollinen tiimi, jotta elintärkeä resepti saadaan takaisin. Paavo liittoutuu arkkivihollisensa kanssa, rakentaa aikakoneen ja hankkii supervoimat, sillä varsinainen sylttytehdas löytyy merirosvon (Antonio Banderas) laivasta. Surrealistisiin käänteisiin liittyy niin odottamattomia sikspäkkejä, kakkaavia lokkeja ja planeettojen törmäyksiä kuin lasersäteitä ampuvia delfiinejäkin. Samalla selviävät myös Paavo Pesusieni -sarjan rasittavan tunnusmusiikin taustat.

Televisiosarjan meluisa tunnelma on onnistuttu siirtämään uskollisesti valkokankaalle. Virtaviivainen elokuva keskittyy tiukasti, suorastaan maanisesti, rapupiirasreseptin pelastamiseen. Televisiosarjoihin pohjautuvat filmatisoinnit kärsivät usein velttoudesta ja tuntuvat venytetyiltä, mutta Paavo Pesusieni kuivalla maalla nakuttaa armottomalla tempolla alusta loppuun.

 Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa