Paksuna

21.9.2007 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Teinitörttöilylähtökohdista Paksuna kehittyy yllättävän kypsäksi, mutta silti hauskaksi komediaksi yllätysraskaudesta. Huumori on yhtä aikaa matalaotsaista ja älykästä.

  Kaunis Katherine Heigl on tv:n julkkisviihdeohjelmassa työskentelevä Alison, joka saa ylennyksen kameran eteen. Tätä juhliessaan hän törmää Beniin (Seth Rogen), kunnianhimottomaan löysäilijään, joka ei ota paineita työpaikasta. Sellainen saattaisi olla luvassa Benin yhtä henkisesti keskenkasvuisten kavereittensa kanssa väsäämästä verkkopalvelusta, joka listaa Hollywood-elokuvien nakukohtauksia. Alison ja Ben viettävät alkoholin avustuksella hauskaa iltaa ja päätyvät kömpelöön hosumiseen vällyjen väliin. Hieman nolon aamun jälkeen tapaus on jäämässä ainutkertaiseksi kohtaamiseksi, kunnes Alison muutaman viikon kuluttua havaitsee olevansa raskaana.

  Alison ottaa yhteyttä Beniin ja nuoret päättävät yhdessä kokeilla toisiinsa tutustumista jälkikasvun parhaaksi. Uranaisen ja luuserijätkän yllättävän vastuullisuuden ja ystävien ja vanhempien tyrkyttämän abortin harkitsemattakin jättämisen epäuskottavuus jää pian tärkeämmän elementin alle. Heiglin ja Rogenin välillä on nimittäin heidän hahmojen erilaisuudesta huolimatta elintärkeää kemiaa, joka saa typerämmätkin tarinat toimimaan. Nuoret nauttivat toistensa seurasta yrittämättä muuttaa toisiaan ja alkavat jopa ymmärtää toistensa maailmaa.

  Paksuna ei sitä paitsi ole kevyen komedian typerimmästä päästä. Se sisältää uskomattoman skaalan vitsejä vessahuumorista älykkäiden heittojen kautta hysteerisiin pikkurooleihin – varsinkin Alisonin työkaveria esittävä Kristen Wiig on suorastaan nero, mutta myös pariskunnan testaamista gynekologeista ja synnytyslääkäreistä löytyy todellisia persoonallisuuksia. Paikoitellen Paksuna tekee tarkkoja havaintoja siitä, miten miehet ja naiset näkevät eri asiat ja miten he niitä priorisoivat. Valitettavasti aivan loppuun asti komedia ei noita havaintojaan saa vietyä. Koko ajan hykerryttävän, jos ei suorastaan ääneen naurattavan elokuvan matalaotsaisuutta ja älykkyyttä yhdistävää huumoricocktailia kuvaa kohtaus, jossa Ben yhdessä Alisonin siskon miehen kanssa seuraa päät sekaisin Cirque Soleilin esitystä. Ylevänä ja tärkeänä pidettyyn ei välttämättä ole aina pakko suhtautua ryppyotsaisesti, elokuva sanoo.

  Ohjaaja Judd Apatow käsitteli seksiä ja ihmissuhteita onnistuneesti jo edellisessä elokuvassaan 40 v. ja neitsyt. Sen tähti Steve Carrell tekee muutaman muun julkkiksen tavoin pikkuroolin Alisonin ammatin kautta. Loppupuolellaan alkuosaansa perinteisempiin ratkaisuihin päätyvä elokuva on hyvän mielen elokuva teinejä vanhemmillekin katsojille. Kohtauksen, jossa useammankin ihmisen elämän muuttava tulokas saapuu maailmaan, luulisi myös olevan parasta propagandaa suojaamatonta seksiä vastaan.

  Lisää luettavaa