Poika raidallisessa pyjamassa

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

John Boynen romaaniin perustuva Poika raidallisessa pyjamassa on pysäyttävä elokuva lapsuuden viattomuudesta, vanhempien tekojen vaikutuksesta lapsiin, sekä toisen maailmansodan tunnelmista Saksassa. Sodankäynnin sijaan elokuva keskittyy ihmissuhteiden käsittelyyn, mikä onkin tervetullut ratkaisu kaiken rytinäviihteen keskellä.

Elokuvan keskiössä on natsiupseerin perhe, johon kuuluu kahdeksanvuotias Bruno, Gretel-tytär, sekä Vera Farmigan näyttelemä äiti. Isän saatua uuden työkomennuksen Bruno alkaa pitkästyä vähäisiin virikkeisiin tarkoin vartioidulla kotikartanolla. Tilaisuuden saatuaan hän livahtaa avonaisesta portista leikkimään lähiympäristöön, ja päätyy aidatulle alueelle, jossa tutustuu poikaan raidallisessa pyjamassa, Shmueliin. Katsojalle käy jo varhain tuskallisen ilmeiseksi, että Brunon ystävä on keskitysleirin vanki, mutta viattoman lapsen silmin vangit ovat raitapyjamaisia maatilan työntekijöitä, joilla on numerot rinnassa leikin vuoksi.

Harvoin tulee vastaan elokuvia, joissa sinänsä viattomana pidetty poikien sotaleikki aiheuttaisi levottomuutta. Mielessä käväisee pakostakin kysymys siitä, että totutetaanko lapset liian varhain, ja yleensä täysin tiedostamatta, väkivaltaiseen ongelmanratkaisuun. Ihannoimaan aseilla ”vihollisia” tappavia, näyttäviin univormuihin pukeutuvia ihmisiä. Toinen asia, joka Poikaa raidallisessa pyjamassa katsoessa tulee mieleen, on se, kuinka vaivatonta on kuvitella Natsi-Saksan kaltaisten tapahtumien toistuvan jossain vaiheessa. Sillä kuten perheen isä ja tytär osoittavat, on pelottavan helppoa vaipua valtaapitävien määräysten ja ideologioiden robottimaiseksi toteuttajaksi.

Poika raidallisessa pyjamassa tarjoaa katsojille kurimuksenomaisesti sisäänsä imaisevan elokuvan, joka ei jätä tyhjänpäiväistä vaikutelmaa. Vaikka osaisi odottaakin lopun olevan jollain tapaa vähemmän hilpeä, voivat elokuvan loppumetrit silti aiheuttaa ahdistusta. Sota on aina julmaa, mutta kun uhreille annetaan kasvot, heitä ei unohda koskaan.

Kaikki näyttelijät hoitavat osansa oivallisesti, ja erityisesti nuoret Asa Butterfield (Bruno) ja Jack Scanlon (Shmuel) vakuuttavat vaativissa rooleissaan. Muun muassa Harry Potter -elokuvista tuttu David Thewlis on myös pelottavan uskottava ylempiensä tahtoa toteuttavana isänmaansa puolustajana.

Poika raidallisessa pyjamassa on pakkokatsottavaa kaikille hyvistä elokuvista pitäville, ja erityisesti kaikille, joita kiinnostaa välttää historian virheiden toistuminen.