Punainen lohikäärme

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Ennen kuin Thomas Harris kirjoitti Uhrilampaat ja Hannibalin, hänen kynästään syntyi Punainen lohikäärme, romaanitrilogian ensimmäinen kirja. Harrisin mielikuvituksellisista ja kieron kiehtovista sarjamurhaajaromaaneista tuli kirjakauppojen myyntimenestyksiä. Näistä kolmesta teoksesta filmille tallennettiin ensin Jonathan Demmen ohjaamana Uhrilampaat, pääosissa Anthony Hopkins ja Jodie Foster. Sen jälkeen Uhrilampaiden jatko-osa Hannibal, jonka ohjasi Ridley Scott. Hopkins oli edelleen pääosassa sarjamurhaaja Hannibal Lecterinä, mutta agentti Clarice Sterlingin rooliin ei saatu enää Jodie Fosteria, vaan Julianne Moore. Kun tuli aika tehdä Punainen lohikäärme, tuottajat Dino ja Martha De Laurentiis valitsivat ohjaajaksi neljä filmiä aiemmin tehneen, nuoren Brett Ratnerin. Pääosaan Dino sai puhuttua vanhan tuttunsa Tony Hopkinsin. Ratner vastasi lopusta roolijaosta. [Red Dragon]Tuloksena on hyvä trilleri, jossa on erinomaisen lahjakkaat näyttelijät, kiehtova juoni ja penkissä pitävä ote. Punaisessa lohikäärmeessä on käytetty yhtä aikaa suru- ja ilomielisiä sävyjä. Sen voima nousee jännitteistä ja vastavoimien älykkäästä hyödyntämisestä. Se kauhoo mielen syvistä liejuista esille ne etovimmat salaisuudet. Se herkuttelee yhtä lailla kauniilla ja seksuaalisilla kohtauksilla. Ja se hyväksikäyttää myös katsojansa mielikuvitusta. Mitä parempi mielikuvitus, sen parempi on elokuvakokemus. Mielipuolet, suoranaiset ihmishirviöt ovat Punaisen lohikäärmeen päänäyttämönä. Anthony Hopkins rikospsykologi-sarjamurhaaja Hannibal Lecterinä ja Ralph Fiennes Hammaskeiju-sarjamurhaaja Francis Dolarhydena. Molemmat hyytävän kylmiä hahmoja. Molemmat uskottavan kaameita hahmoja. Ja molemmat erittäin karismaattisia hahmoja. Jälleen nähdään, miten hento raja kulkee superälykkään ja superhullun, hyvän ja pahan välillä. Onko toiselle puolelle helppo pudota? Paluu takaisin ei ainakaan ole helppo.

Anthony Hopkinsin roolia ohjaaja Ratner halusi muokata edellisistä osista: ”Tässä elämänvaiheessa Hannibal Lecter on intensiivisempi, mielipuolisempi ja paljon vihamielisempi kuin Uhrilampaissa.” Lecter on juuri saatu kiinni, verekseltään erityisen herkullisen päivällisen jälkeen. Punaviinin kera päivällisseurue on saanut nauttia parhaita paloja, arvaa mistä?

Lecterin kiinniotosta vastaa FBI:n agentti Will Graham (Edward Norton), jonka Lecter yrittää tappaa. Lecter päätyy vankimielisairaalan eristysselliin elinkautista viettämään, lukkojen ja pitkien käytävien taakse. Graham päätyy varhaiseläkkeelle, josta häntä yrittää kammeta takaisin hommiin hänen entinen pomonsa Jack Crawford (Harvey Keitel). Kaksi perhettä on murhattu raa'asti, ja FBI epäilee, että seuraavat uhrit tapetaan kuukauden sisällä. Graham haluaa estää murhat, ja suostuu siksi mukaan tutkimustyöhön, vaikka oma järki ja vaimo Molly (Mary-Louise Parker) estelevät ponnekkaasti. Tutkimusavuksi Graham tarvitsee superälykkään ja murhaajan mieltä suvereenisti ymmärtävän Lecterin. Pelon kylmä hiki kihoaa Grahamin otsalle. Hauska tappaa vanha tuttu!

Nortonin ja Hopkinsin roolit ovat ihmeen hyvin tasapainossa. Norton ei ole mielestäni karismaattinen mies, mutta hyvin hän hoitelee kohtauksensa Sir Hopkinsin kanssa. Niissä on erinomainen tunnelma – vastavoimien dialogia, kun pannaan kova pehmeää vasten. ”Kuinka sait kiinni Lecterin?”; ”Annoin hänen tappaa minut!”

Ralph Fiennes on tehnyt upeita rooleja mm. Englantilaisen potilaan ensirakastajana sekä Shindlerin listan SS-kommendanttina. Nyt Fiennesillä on nahoissaan yhtä aikaa herkkä ja raaka Francis Dolarhyde, jolla on pakkomielle kulttirunoilija William Blaken luomaan Red Dragoniin. Nuoruudessaan nöyryytetty ja traumaattinen Dolarhyde ei kestä todellisuuttaan, vaan muuttuu aste asteelta ihailemakseen Punaiseksi lohikäärmeeksi, yli-olennoksi, joka etsii kaltaistaan naisolentoa. Rooliaan varten Fiennes vietti kaksi kuukautta punttisalilla, söi proteiineja ja hankki kunnon lihakset. Elokuvan nimeä kantava tatuointi, joka Fiennesille tehtiin selkään, on upea. Se on taideteos, joka on yhdistelmä William Blaken aivoituksia sekä suunnittelija Tom Bergin ja piirtäjä Ken Diazin yhteistyötä. Vaikka kyseessä on väliaikainen tatuointi, tarvitsi Fiennesin viettää 7 tuntia paikallaan sen aikaansaamiseksi.

[Red Dragon] Naiset ovat tämän kertaisessa Hannibal-tarinassa statistien osassa, yhtä lukuunottamatta. Francis Dolarhydeen ihastunutta sokeaa Reba McClanea näyttelee upeasti Emily Watson. Ralph Fiennes sanoo, että tärkein syy, miksi hän otti Dolarhyden osan, oli kohtaukset yhdessä Watsonin kanssa. Rooliaan varten Watson tutki, millaista on olla sokea. Hän otti kurssin Royal National Institute for the Blind –laitoksessa sekä vietti aikaansa näkövammaisen naisen kanssa, joka on erittäin aktiivinen päivittäisessä elämässään. Watson näyttää tuoneen Reban rooliin runsaasti näitä kokemuksiaan.

Medialla on olennainen osuus Punaisen lohikäärmeen tarinassa. Mediajulkisuus kiinnostaa suuren yleisön lisäksi myös sarjamurhaajia. Ovatko omat tekoset saaneet palstatilaa, vai pitääkö tehdä vieläkin näyttävämpää jälkeä, että mainittaisiin? Uteliaat lehtimiehet (jep, yleensä miehet) juoksevat jymyjuttujen perässä, tässä elokuvassa jopa henkensä kaupalla. Philip Seymour Hoffmanilla on lehtimiehenä unelmarooli, joka sopii ilmeikkäälle näyttelijälle kuin nakutettu. Just watch and weep! Sen jälkeen voitkin mennä ja ostaa Boogie Nights-leffan, jossa voit hehkuttaa lisää Hoffmannia.

Brett Ratner siirtyy Punaisella lohikäärmeellä ohjaajana isojen poikien sarjasta isojen miesten sarjaan. Ratner on aiemmin ohjannut elokuvat Money Talks, Family Man sekä Rush Hour, osat 1 ja 2. Nyt on näyttöä siitä, mihin hyvä mies pystyy. Ratner oli aluksi huolissaan siitä, miten hän pystyy yhtä hyvään työhön, kuin muut, nimekkäämmät ohjaajat. Mies on vaatimaton, sillä ei ole syytä huoleen. Ratnerin aiemmat elokuvat ovat järjestään myyneet hyvin lippukassoilla, mutta Punainen lohikäärme teki ennätyksen. Se tuotti 37,5 miljoonaa dollaria ensi-iltaviikonloppunaan, ja nousi samalla USA:n katsojatilaston kärkeen. Odotteet Hannibal-sarjan kolmannelle elokuvalle olivat kovat, mutta Punainen lohikäärme lunasti ne heti. IMDB:n katsoja-arvioissa Red Dragon nauttii nyt (tätä kirjoittaessani 14.10.) 8.1:n pisteen muhkeaa suosiota, mikä on enemmän kuin hyvä suoritus.


Aiheeseen liittyvät elokuvat