Ralliraita

27.2.2009 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Takuuvarman Pölös-pölhöilyn luulisi naurattavan suomalaista rallikansaa.

  Ralliraita on Markku Pölösen puskafarssi jokamiesrallin maailmasta. Nuori autovarkaanalku Luumu Pesonen (Olavi Uusivirta) pääsee ehdonalaiseen kunhan lupaa olla koskematta auton rattiin. Luumu matkaa maalle autokoulunopettaja-kummisetänsä (Heikki Silvennoinen) hoteisiin, ja kuinkas ollakaan, pian Luumusta leivotaan jo kuljettajaa paikalliseen Kaasari-ralliin.

  Tarina on koottu F1- ja rallikliseistä. Kai Hyttinen pönöttää pyörätuolissa kuin Frank Williams ikään. Juoni on heppoinen ja nojaa suurimmalta osin näyttelijöiden kykyihin. Tarkoituksena onkin vain sekoilla, mutta huumori ja dialogi toimivat. Härskit kaksimielisyydet ja railakas kiroilu ovat Pölösen tavaramerkki.

  Silvennoisen Hessuhan osaa näytellä! Sitä ei aina Kummelista huomaa. Rallin juontajapari Aake Kalliala ja Janne Reinikainen ovat kuin ilmetty Mustakari ja Kyllönen; toinen suoltaa puutaheinää ja toinen paikkailee pahimmat lapsukset.

  Elokuvan heikoimmat lenkit ovat ylinäyttelijä Peter Franzén, Antti Virmavirta ja Laura Birn, sekä tahmaiset romanttiset juonentyngät, jotka eivät etene millään.

  Lisää luettavaa