Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus

GENRE , ENSI-ILTA 16.09.2016 TÄHDET

Rölli-peikko on yhtä ikoninen suomalainen brändi kuin vaikkapa Nokian kumisaappaat. Jokainen meistä tuntee ja tietää Röllin likaiset varpaat, ja osaa pätkän jostain laulusta. Allu Tuppurainen loi hahmon jo vuonna 1985 lastenlauluja ja kuunnelmia varten. Suurin osa 80-luvun lapsista tunteekin hilpeän hassuttelijan c-kasettien ja lp-levyjen kautta. Kassuja kuunneltiin kesäisin matkalla mummolaan, ja sitten kavereiden kanssa hihiteltiin Röllin pöllille ja tilipitapeille.

Television puolelle Rölli siirtyi vuonna 1986. Karvaisesta peikosta (joka ei Allun mukaan ole edes peikko, vaan ihan vain rölli) kasvoi nopeasti Pikku kakkosen suosituin hahmo, joka lopulta valloitti myös valkokankaat.

Kuka voisikaan unohtaa ensimmäisen elokuvan Rölli – Hirmuisia tarinoita vuodelta 1991, jossa Rölli löytää taikajuomaa metsästä (katsokaa Youtubesta!). Taikajuoma osoittautuu Jack Daniel’siksi, jota karvaturilaamme alkaa iloiten juopotella. Tarzanin huuto, norsujen töräyttelyt ja säkkipilli soivat kun ”päässä alkaa tuntua kummalliselta”. Lopulta Rölli päätyy hajottamaan miltei koko töllinsä ja katuu tekojaan laskukännissä. Röllin tarinat ovat siitä kivoja, että niissä on aina opetus. Mutta mitä lapset viskin juomisesta sitten oppivatkaan?

Entä mistä ovatkaan kaikki röllit tulleet? Tätä pohtivat harmaahapsinen Rölli ja hänen nuori kaverinsa Juurakko-tyttö. Kaikkien Aikojen Alku on myyttinen paikka, josta pelkät huhut kertovat. Haikarat tulevat sieltä vauvat nyyteissään. Mauno Mato kuitenkin varoittaa, että Kaikkien Aikojen Alkua vartio hirmuinen peto, Maunon esi-isä, joka on ainakin sata tai tuhat kertaa matoa isompi.

Ystävykset lähtevät tietenkin seikkailulle etsimään juuriaan. Yli Ikivuoriston ja läpi Ikimetsän. Ikiaavikkoakin tarvotaan, kunnes Loputon meri siintää horisontissa. Matkan varrella tavataan uusia hahmoja kuten Perhosten kuoro, Siili Suhonen ja Aavikkolaiva Ca Mél. Matkan huipennus on kuitenkin kaksikon kohtaama yllätys.

Elokuvan maisemat ovat kotimaiseksi elokuvaksi mukavan eeppiset. Elokuvaa on kuvattu paljon Almeriassa, Cabo de Gatan alueella Espanjassa. Siis siellä missä Steven Spielberg kuvasi Indiana Jonesia ja Sergio Leone länkkäreitään.

Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus on lasten elokuvaksi yllättävän eeppinen. Se sortuu kuitenkin sekavaan leikkaukseen ja liian lyhyeen mittaansa. Eeppisiä tarinoita ei yleensä kerrota tunnissa ja 20 minuutissa, joten joko lisämitta tai pieni tarinan tiivistäminen ei olisi elokuvalle pahaa tehnyt. Lehdistönäytöstä vaivasi myös ilmeisesti synkkausvirhe, joka on toivon mukaan nyt korjattu, sillä elokuvan tietokone-efektit aiheuttivat päänsärkyä suttuisuudellaan.

Toivottavasti lapset pitävät tällaisesta hiukan suureellisemmasta elokuvasta, koska aikuiseen makuun Kaikkien aikojen salaisuus on hieman liian hätäinen. Juuri kun ehtii ihailla nättejä maisemia, niin jo saman tien loikataan uuteen kohteeseen. Mutta mitäpä me aikuiset oikeastaan mistään tiedämme?

 


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat