Rough Night

Harhailevasti käsikirjoitettu ja löysästi ohjattu komedia ei ole kovin hauska.

 

14.6.2017 19:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 16.06.2017

Viisi opiskeluaikojen ystävätärtä kokoontuu viettämään polttareita Floridan Miamiin. Morsian ei aluksi ole kovin innoissaan, sillä hän on keskellä vaalikampanjaansa, mutta tempautuu kuitenkin mukaan ilonpitoon. Hauskuus ei kuitenkaan kestä kauan, sillä pian heillä on käsissään kuolleen miehen ruumis, ja lähes kaikilla on omat syynsä olla sotkematta virkavaltaa asiaan.

Viisi omalla tavallaan omalaatuista hahmoa yrittää selvittää miten päästä eroon ruumiista lasista tehdyssä rakennuksessa. Samaan aikaan huolestunut sulhanen lähtee matkaan selvittämään morsiamensa mielenliikkeitä. Polttariporukalle aiheuttavat huolta myös outoja mielihaluja elättelevät naapurit.

Periaatteessa kasassa on siis mainion kreisikomedian ainekset, joita ovat hämmentämässä supertähti Scarlett Johansson, suositut komediennet Jillian Bell ja Kate McKinnon, näyttävä Zoë Kravitz ja meille tuntemattomampi amerikkalainen tv-kasvo Ilana Glazer. Valitettavasti elokuva ei missään vaiheessa saa ilmaa siipiensä alle.

Sinänsä vika ei hyvin yhteen pelaavissa näyttelijättärissä. Ohjaaja Lucia Aniellon ja Johanssonin hahmon Peter-sulhasta esittävän Paul W. Downsin käsikirjoitus vain tuntuu koko ajan painottavan vääriä asioita. Downsin Peter esimerkiksi on hauska hahmo, mutta hänen koheltavalle ryntäykselleen öisen Amerikan läpi annetaan ihan liikaa aikaa ja sivupolkuja, kun pitäisi korottaa komediallisia panoksia naisporukan ahdingossa.

Vauhdikkaana bilekomediana markkinoitu Rough Night jämähtää toistuvasti polkemaan paikoilleen. Itse asiassa siinä ei edes nähdä joissakin trailereissa esitettyjä yrityksiä päästä eroon alastoman könsikkään ruumiista keskellä juhlivaa kaupunkia. Mikä pahinta, elokuvan vitsit eivät ole kovin hauskoja. On aina virkistävää vaihtelua nähdä naisten heittävän levotonta läppää omilla ehdoillaan ja käyttäytyvän kuin idioottimiehet – mutta vain jonkin aikaa. Sitten se muuttuu yhtä tylsäksi kuin idioottimiesten kohelluksen seuraaminen.

Aniello, Downs ja Glazer tunnetaan parhaiten tv-sarjastaan Broad City, jota Rough Night muistuttaa rakenteeltaan. Vitsejä ei rytmitetä perinteisten komediaelokuvien malliin, vaan tilanteiden annetaan kehittyä jutustelevia päähenkilöitä seuraavan tv-ohjelman tyyliin. Rehellisimmillään ja hauskimmillaan elokuva onkin, kun stressaantuneet naiset kääntyvät toisiaan vastaan ja antavat palaa verbaalisesti.

Muutaman kerran tilannekomiikka ja irtoheitto onnistuu hymähdyttämään, mutta useimmiten hauskatkin vitsit venytetään ja selitetään pilalle. Havaintoja some-maailman vaalikampanjoinnista tai yhdysvaltalaisesta omankädenoikeudesta ei yritetäkään hyödyntää. Lopun pikapariutuminen ei ole parodista, se on surkein mahdollinen tapa lopettaa elokuva, jonka pitäisi juhlistaa ystävyyttä ja naisenergiaa.

 

Rough Night -elokuvan traileri

Lisää luettavaa