Ryhmä Hau -elokuva

Valtaisan viihdyttävä ja hupaisa elokuva lapsille ja lapsenmielisille ei aivan yllä animaatioklassikoksi, mutta tarjoaa juuri tarpeeksi viihdettä perheen pienimmille.

16.9.2021 09:06
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 17.09.2021

Nimi Ryhmä Hau saattaa aiheuttaa kylmiä väreitä ja hikikarpaloita aikuisissa. Kyseessä on äärimmäisen suosittu lastenohjelma, joka raikaa suurimmassa osassa lapsiperheiden koteja. Nyt tämä joukko valtavan hurmaavia hurttia on saanut oman elokuvansa! Kukaan ei varmasti ole yllättynyt että Ryhmä Hau pääsee seikkailemaan valkokankaille, mutta osa vanhemmista olisi varmasti toivonut näkevänsä edes uuden Bond-leffan ennen tätä.

Olkaa huoletta! Ryhmä Hau -elokuva on oikeastaan erittäin pätevä ja viihdyttävä kokonaisuus. Elokuvassa joukko hauvoja, joilla on omat erikoisalansa – on poliisikoiraa, palomieskoiraa ja vesipelastuskoiraa – seikkailevat Jännälässä, kun joukon vanha vihollinen, pormestari Hanttinen valitaan kaupunginjohtajaksi. Hanttinen tosin onnistuu lähinnä asettamaan Jännälän asukkaat vaaraan kerta toisensa jälkeen. Ryhmä saa lisävahvistusta Lillistä, herttaisesta mäyräkoirasta, joka halajaa Ryhmä Haun viralliseksi jäseneksi.

Ryhmä Hau -elokuvalta ei voi paljoa odottaa, sillä se on suunnattu pienille lapsille, mutta se lunastaa kaikki vähäiset odotukset ja vähän enemmänkin. Kyseessä on vauhdikas ja kekseliäs elokuva, jota tv-sarjan fanit varmasti rakastavat, mutta se ei valitettavasti tarjoa muille juuri mitään erikoista.

Siinä missä esimerkiksi Disney ja Pixar, joiden elokuvat on suunnattu hitusen Ryhmä Haun kohdeyleisöä vanhemmille lapsille, ovat onnistuneet tuomaan valkokankaalle erittäin mielenkiintoisia elokuvia, Ryhmä Hau tuntuu erityisen lapselliselta. Sen olisi toivonut pystyvän hauskuuttamaan myös vanhempia enemmän.
Onneksi elokuvaa ei ole pituudella pilattu ja 87 minuuttia hurahtaa hauvojen seurassa helposti ja nopeasti.

Elokuva onnistuu myös tutkailemaan hieman vakavampia teemoja, sillä eräs koirista pelkää suurta kaupunkia ja joutuu kohtaamaan pelkonsa elokuvassa. Tämä varmasti herättää paljon tunteita ja resonoi niin lasten kuin aikuistenkin keskuudessa.

Elokuvan vitsit ovat ajoittain liian yksinkertaisia ja suurin osa perustuu perinteiseen slapstick-komediaan, jolla ei pitkälle pötkitä, ja elokuva alkaakin pian toistaa itseään. Ryhmä Hau -elokuva tuntuukin lopulta erityispitkältä tv-sarjan jaksolta, joka ei varsinaisesti onnistu oikeuttamaan olemassaoloaan.

Hurtat ovat myös saaneet aikamoisen muodonmuutoksen. TV-sarjan koirat ovat olleet kankeita ja kulmikkaita, mutta valkokankaalla ne ovat huomattavasti eläväisempiä. Cal Brunker ohjaa elokuvaa varmalla kädellä, ja se kulkee mukavasti eteenpäin. Brunkerin, Billy Frolickin ja Bob Barlenin käsikirjoituksesta löytyy paljon empatiaa, ja elokuvan tarina on kerrottu lämmöllä. Ryhmä Hau -elokuva ei ehkä ole maailmaa mullistava taideteos, mutta kyllähän sitä katsoo mielellään ja tv-sarjan fanit saavat siitä varmasti paljon irti.

Maria Lättilä

Ryhmä Hau -elokuva -elokuvan traileri

Lisää luettavaa