Saattokeikka

GENRE , ENSI-ILTA 10.03.2017 TÄHDET

Vanha ja kärttyinen Veikko (Heikki Nousiainen) haluaa päästä viettämään juhannusta kesämökilleen. Hänen menoaan hidastaa paheneva sydänvika, eivätkä kesäpäivän kuumuudessa koripalloa läiskivät ja musiikkia huudattavat naapuruston nuoret auta yhtään sietämään elämisen tuskaa.

Maahanmuuttajataustainen Kamal Hussein (Noah Kin) yrittää puolestaan haalia kasaan tarpeeksi rahaa päästäkseen tapaamaan biologista isäänsä. Lentoliput Nairobiin ovat kuitenkin 17-vuotiaan miehen budjetin ulottumattomissa. Hän ottaa vastaan kesätyön postinjakajana ja törmää sattumalta kerrostalon portaikossa Veikkoon.

Veikko tarjoaa Kamalille huomattavaa rahallista korvausta, jos hän suostuu toimimaan vanhuksen kuskina saattokeikalla kauas pääkaupunkiseudun ahdistavasta keskikesän vilinästä.

Epätodennäköinen parivaljakko törmää reissun aikana sattumanvaraisiin seikkailuihin ja maaseudun ihmisiin. Samalla he oppivat tulemaan toimeen toistensa kanssa ja hoksaavat aikaisemmin ymmärtämättä jääneitä elämän isoja opetuksia.

Juoni saattaa kuulostaa erittäin tutulta. Saattokeikka onkin alusta loppuun perinteikästä kaavaa noudattava tie-elokuva. Se tarjoaa uutta näkökulmaa kuluneeseen formaattiin vain suvaitsevaisuutta painottavalla teemallaan, mutta sitäkään ei käytetä elokuvassa koko potentiaalinsa edestä. Leffan pohjimmiltaan hyvä sanoma jää lopulta harmillisen heppoiseksi.

Yleensä tie-elokuvien paras osa on matkan aikana koetut satunnaiset sattumukset. Tässä tapauksessa nekään eivät ole kovinkaan mielenkiintoisia tai yllättäviä.

Päähenkilöiden näyttelijät Heikki Nousiainen ja räppärinäkin tunnettu Noah Kin tekevät kuitenkin mukiinmenevät roolisuoritukset. Elokuvaan mahtuu myös muutama kaunis otos tuulessa aaltoilevista viljapelloista sekä muista perisuomalaisista maisemista.

Saattokeikka on draamakomedia, joka koostuu väsähtäneestä draamasta ja vain ripauksesta komediaa. Se jää suurimmaksi osaksi muutaman rasistisen letkautuksen onttoutta kumisevaksi ihmeeksi, josta puuttuu omaperäisyys ja elinvoima.

Elokuvan tarinan on kehitellyt Khadar Ahmed, joka on aikaisemmin kirjoittanut kaksi lyhytelokuvaa. Käsikirjoitus on työstetty yhdessä ohjaaja Samuli Valkaman kanssa. Elokuvalla on hyvät tarkoitusperät, mutta se ei saa sanottua sanomaansa ääneen.


YouTube video