Salainen agentti 86

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Salainen agentti 86 perustuu Mel Brooksin ja Buck Henryn luomaan 1960-luvun komediasarjaan, jolla oli Suomessakin paljon faneja. James Bondia ja kylmän sodan ajan agenttitarinoita parodioivaa sarjaa on yritetty uudelleenlämmitellä muutamaan otteeseen ilman mainittavaa menestystä.

Tämä uusi ison budjetin valkokangasfilmatisointi on sen sijaan ainakin Yhdysvalloissa osoittautunut hitiksi. Maxwell Smartin roolissa nähdään Hollywoodin tämän hetken suosituimpiin koomikoihin kuuluva Steve Carell (40 v. ja neitsyt). Kivikasvoinen Carell onkin loistava valinta rooliin sekä ulkoisen olemuksensa että koomikonkykyjensä puolesta.

Carellin vastanäyttelijänä nähdään Anne Hathaway (Paholainen pukeutuu Pradaan). Loistavat veteraaninäyttelijät Alan Arkin Smartin esimiehenä ja Terence Stamp pahiksena suoriutuvat rooleistaan hienosti.

Roolivalinnat siis ovat onnistuneita, mutta valitettavasti käsikirjoitus ei ole niin hauska kuin olisi ennakkoasetelman perusteella toivonut. Tarinassa käytetään hyväksi samoja perusaineksia kuin sarjassa. Smartin työpaikka on salainen tiedustelupalvelu nimeltä CONTROL, mutta arkkivihollinen KAOS on muuttunut itäblokin vakoojaorganisaatiosta terroristijärjestöksi.

Hauskuutta vähentää ennen kaikkea se, että Carellin Maxwell Smart ei ole yhtä tumpelo kuin Don Adamsin alkuperäinen roolihahmo. Agentti 86 on paikoin vähän liiankin neuvokas ja samalla tylsä. On ymmärrettävää että Carell ja elokuvan tekijät eivät ole halunneet tehdä päähenkilöstä liian samanlaista kuin sarjassa, mutta uusi Maxwell Smart ei yksinkertaisesti naurata samalla tavalla.

Huumorin vähäisyydestä voi syyttää paitsi käsikirjoittajia myös ohjaajaa. Useita Adam Sandlerin komedioita (Anger Management, Aina eka kerta, Luunmurskaajat) ohjannut Peter Segal ei ole kyennyt saamaan aiheesta irti kuin laimeaa huumoria.

Jussi Huhtala


Aiheeseen liittyvät elokuvat