Se toinen nainen

24.4.2014 09:38
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 25.04.2014

Cameron Diaz on Carly Whitten, isossa lakifirmassa työskentelevä piinkova lakinainen, joka uskoo vihdoin löytäneensä elämänsä miehen, kun Nikolaj Coster-Waldaun esittämä Mark King osoittautuu hyväksi seuraksi niin sängyssä kuin sen ulkopuolella. Yllätysvierailu Markin kotikonnuille kuitenkin paljastaa, että Mark onkin naimisissa oleva häntäheikki.

Markin Kate-vaimon (Leslie Mann) maailma mullistuu, kun hänelle selviää totuus miehensä moninaisista ”työmenoista”. Kate on kuitenkin luopunut urastaan, ystävistään ja käytännössä elämästään Markin vuoksi. Ilman tätä Katelle ei jäisi mitään, ja epätoivoissaan hän ripustautuu määrätietoiseen Carlyyn.

Maailman ja miesten pahuus on Carlylle arkea, ja hän olisi jo halukas siirtymään elämässä eteenpäin, kun selviää, että Mark pyörittää Carlyn ja Katen lisäksi kolmattakin naista, juuri ja juuri aikuista Amberia (Kate Upton). Keski-ikäisen naisen todellisuuteen realistisesti suhtautuva Carlykin sydämistyy moisesta kunnioituksen puutteesta, ja pian kolme naista alkaa punoa juonia Markin pään menoksi.

Se toinen nainen -elokuvan konsepti on siis hauska, se voisi olla suoraan Hollywoodin kultakauden komedioista. Myös näyttelijäkaarti on mainio; Cameron Diaz on luotu tekemään tämän tyyppisiä rooleja ja Leslie Mann on useaan otteeseen osoittanut taitonsa tasapainoilla hauskan ja vakavan välissä umpikujasta heräävänä kotirouvana. Kate Upton on uhkea ja viihtyy bikineissä.

Siksi onkin suorastaan rikollista, että herkullisista lähtökohdista ei saada irti käytännössä yhtään mitään. Ensikertalainen käsikirjoittaja Melissa Stack kehittelee hauskoja tilanteita, mutta niistä ulospäästäkseen hän menee jatkuvasti sieltä mistä aita on matalin. Fanaattisinkin pieruhuumorin ystävä tuskastuu, kun kohtaus toisensa perään päättyy siihen, että joku saa jonkun pepun naamalleen.

Ohjaaja Nick Cassavetes on muutamissa aikaisemmissa elokuvissaan väläytellyt taitojaan, mutta lienee tullut aika todeta, ettei hänellä koskaan tule olemaan vanhempiensa, John Cassavetesin ja Gena Rowlandsin tasoisia lahjoja. Sen verran löysää Se toinen nainen -komediassa on, mutta ylimääräisen puolituntisen karsiminen olisi vaatinut taustavoimiksi kunnianhimoisempia ja ammattitaitoisempia tekijöitä kuin vihattujen Love Guru ja Morsianten sota -kamaluuksien tuottajia. He ehkä tietävät, miten elokuvan näköinen tuote pyöräytetään tuotantokoneiston läpi, mutta heillä ei ole mitään käsitystä siitä, miten tehdään hauska komedia.

Pienemmästä päästä elokuvan ongelmia on se, ettei se osaa päättää päähenkilöään. Nimen perusteella sen pitäisi olla Diazin hahmo, mutta tätä koskettavammaksi ja ennen kaikkea monitahoisammaksi nousee Mannin mainiosti hysterian rajoilla esittämä petetty vaimo. Silti Kate jää koko ajan muun hössötyksen varjoon. Uptonille annetaan niin rikollisen vähän tekemistä, että hänen tarpeellisuuttaan suorastaan ihmettelee. Coster-Waldaussa on niin herkullisen limainen mieshahmo, että hänestä olisi voinut kolmen erilaisen naishahmon kautta pystytty pomputtamaan vaikka mitä komediaa, mutta kaikki tilaisuudet jätetään käyttämättä.

Suurimman osan ajasta naishahmot kiskovat viinaa ja heräävät huonovointisina. Tekijöiden käsitys aikuisten ihmisten hauskasta käyttäytymisestä on suorastaan nolostuttavaa.

 

Se toinen nainen -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa