Shrek ja ikuinen onni

9.7.2010 15:06
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

Jokainen perheellinen varmasti tunnistaa itsessään ajoittaisen kaipuun villiin ja vapaaseen elämään varsinkin silloin, kun kaikki tuntuu vähän liiankin asettuneelta ennalta määrättyihin uomiinsa. Ihmisiä koko ikänsä pelotellut, lohikäärmettä vastaan taistellut ja prinsessan pelastanut hurjaakin hurjempi vihreä jätti Shrek (äänenä Mike Myers / Samuli Edelmann) on neljännessä elokuvassaan tilanteessa, jossa jokainen päivä näyttää vaimon ja lasten kanssa samanlaiselta, eivätkä ihmisetkään enää pelkää häntä vaan pikemminkin pyytävät nimikirjoituksia.

Kaipuu poikamiehen vapaisiin päiviin pelottelemaan kyläläisiä käy ylitsepääsemättömäksi, kun katala Tittelintuure (Walt Dohrn / Jani Alkio) tarjoaa Shrekille paluuta yhden päivän ajaksi entiseen. Kuninkuudesta haaveilevalla Tittelintuurella on kuitenkin oma lehmä ojassa sopimuksen pienellä painetussa osiossa, ja Shrek uhkaa jäädä toivemaailmaansa lopullisesti. Onni ja autuus ovat sieltä kuitenkin kaukana, sillä lainsuojattomia jättejä jahdataan ihan tosissaan.

Jättien vastarintaliikettä vetää peloton johtaja Fiona (Cameron Diaz / Tiina Isohanni), jonka on onnistunut pakenemaan linnavankilastaan aivan itse. Tässä todellisuudessa Shrek ei siis ole koskaan tavannut Fionaa, eivätkä häntä tunne myöskään ystävänsä Aasi (Eddie Murphy / Jukka Rasila) tai Saapasjalkakissa (Antonio Banderas / Heikki Sankari).

Kriisiä potevan jätin toive hurjista poikamiesvuosista toteutuu liiankin konkreettisesti, ja niin hän joutuu pohtimaan sitä, mikä onkaan elämässä oikeasti tärkeää. Pelastaakseen elämänsä, perheensä ja samalla koko Kaukaisen Maan virkaa tekevän kuningas Tittelintuuren kynsistä Shrekin pitää voittaa Fionan, tuon itsevarman soturin luottamus ja rakkaus.

Shrek ja ikuinen onni on viihdyttävä, hauska ja liikuttavakin. Se nousee selkeästi sarjan edellistä, Shrek Kolmatta, paremmaksi, mutta se olikin sarjan muuhun tasoon nähden varsinainen rimanalitus. Kolmen elokuvan aikana Shrekin elämää on ehditty kuvata jo melkoisen tarkkaan, eikä vakiintunut isähahmo sinänsä enää tuo mitään uutta hupia katsojille, jotka odottavat vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Siksi ainoa mahdollisuus on ollut siirtää Shrek rinnakkaistodellisuuteen, jossa uusia ideoita on voitu kehitellä ilman vanhoja rasitteita.

Tällä kertaa koomisimman hahmon titteli on annettu Aasin sijaan Saapasjalkakissalle. Tämä suurisilmäinen, miekkaa heiluttava söpöliini kun on rinnakkaismaailmassa alkanut laiskotella ja pulskistunut varsin komeisiin mittoihin.

Shrek ja ikuinen onni tulee teattereihin sekä kolmiulotteisena että normaaliversiona. Kolmiulotteisuus toimii elokuvassa hyvin, kuten yleensäkin tämän tyyppisissä laatuanimaatioissa. Se korostaa mukavasti visuaalisuutta ilman, että olisi elokuvan pääosassa, mutta kovin suurta lisäarvoa se ei kuitenkaan tarinalle tuo. Tekijöiden mukaan Shrek ja ikuinen onni olisi sarjan viimeinen osa ja sen sijaan suunnitteilla olisi Saapasjalkakissan oma elokuva.

Päivi Laajalahti

Tähdet: ★★★

Shrek ja ikuinen onni. Shrek Forever After. Yhdysvallat 2010. Ohjaus Mike Mitchell. Käsikirjoitus Josh Klausner, Darren Lemke. Ääniosissa Mike Myers / Samuli Edelmann, Eddie Murphy / Jukka Rasila, Cameron Diaz / Tiina Isohanni, Antonio Banderas / Heikki Sankari, Walt Dohrn / Jani Alkio. Genre Animaatio. Ikäraja 7 Kesto 1 t 34 min. Ensi-ilta 9. heinäkuuta.
Filmtrailer.com

Lisää luettavaa