Skyscraper

GENRE , ENSI-ILTA 13.07.2018 TÄHDET

The Rockin toimintarymistely luottaa aivan liikaa tuttuihin elementteihin ollakseen toimiva kokonaisuus.

Kuulostaako palava pilvenpiirtäjä etäisesti tutulta aiheelta? Entäpä jättikolossiin vangitut ihmiset, joiden ainoana toivona yksinäinen superkyttä? Liekehtivän tornin ja Die Hard ykkösen tutuista aihioista Rawson Marshall Thurber on tuottajien kera lähtenyt kyhäilemään tarinaa. Eihän avoimissa lainoissa mitään pahaa ole. Kyse on lähinnä siitä, miten uusia ja käytettyjä aineksia kyetään yhdistelemään omaperäisesti tarinan käänteisiin ja kuvaulottuvuuksiin. Tarkoitus varmasti hyvä, mutta tribuutti jää suutariksi.

Entinen showpainija Dwayne Johnson tälläytyy pääosassa rampautuneeksi FBI:n panttivankipelastajaksi, joka yrittää vapauttaa perheensä rikollisten tuleen tuikkaamasta, maailman korkeimmasta mielikuviterakennuksesta.

Vaikka Johnson ei olekaan pahimpia egonsa vangiksi jääneitä pökkelöäijiä (verrattuna vaikkapa Vin Dieseliin), hänellekin on muodostumassa tietty vakiokaava perhekeskeisiin rooleihinsa. Hieman pariherkistelyä, kosolti lällyiskäilyä ja ripaus pullistelua sekä pahisten kovistelua. Toimivampana suorituksena voi pitää hauskempaa ja realistisempaa bodarihahmoa Pain & Gainissa. Se osoittaa herralta löytyvän kykyä repiä ironista huumoria omista perusmaneereistaan.

Parivaljakon Thurber & Johnson edellinen tekele Central Intelligence jäi mieleen tuskaisena kokemuksena. Ja vähissä ovat ilon hetket tässä uutukaisessakin. Ainakaan rasittava aikuis-teini-huumori ei enää himmennä kohtauksia. Ohjaajana ja tarinankertojana Thurber on edelleen mielikuvitukseton, yllätyksetön sekä ennalta-arvattavuuksiin tyytyjä. Henkilöohjauskin jää pahasti peruskohelluksen jalkoihin.

Yli 100 miljoonan taalan budjettia ei visuaalisesta ilmeestä havaitse. Syvyyskuvat eivät huimaa, mitä voi pitää epäonnistumisena. Filkasta on teetetty 3D-muunneltu versiokin. Sopii kysyä miksi, niin ankeasti hyödynnetään kyseisen tekniikan mahdollisuuksia. Äänitaustassa sentään on kunnon jyrinää.

Muutamia huvittavia kohtia on mahtunut mukaan. Vaimoa näyttelevä Neve Campbell osoittaa oivaa aksenttien hallintaa tunnistaessaan Roland Møllerin pahiksen kankean englannin hetkessä skandinaaviseksi. Tähän ei Amazonin Alexa pystyisi. Tarinassa asiat ratkeavat laitteiden uudelleenkännistyksillä. Kunpa tämän leffankin voisi buutata paremmin toimivaksi versioksi.


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat