Spy x Family Code: White

Toistensa taustoista tietämättömän tai motivaatioita muuten täysin ymmärtämättömän uusperheen sisäiset synergiat ja ulkoiset toimintaseikkailut yhdistyvät huvittavaksi vaikkakin vähän kaavamaiseksi viihteeksi. (Ikäraja K-12)

24.4.2024 12:11
MAA VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 26.04.2024

Valkokankaillemme saapuvan japanilaisen animaatioelokuvan taustalla on yleensä jo pitkä manga-julkaisujen ja anime-sarjojen historia. Spy x Family Code: White kuitenkin selittää konseptinsa tiiviisti mutta maallikollekin selkeästi heti elokuvan alussa.

Nimen Loid Forger ottanut vakooja yrittää säilyttää rauhaa kahden valtakunnan välillä, ja on sitä varten perustanut peiteperheen. Hän ei tiedä, että hänen Yor-vaimonsa on ammattitappaja, jolle perhe on myös tervetullut peite. Kumpikaan ei ole tiedä adoptiotytär Anyan telepaattisista voimista, joilla tämä ainoana tietää kaikkien perheenjäsenten salaisuudet. Hän ei vain aina täysin ymmärrä niitä, ja näkee aikuisten salaisiin tehtäviin vaikuttamisen ensisijaisesti perheen säilyttämisen keinona. Kuinka ollakaan, perheen lemmikkikoiralla on sille tehtyjen kokeiden ansiosta ennaltanäkemisen kyky.

Konsepti sisältää siis potentiaalia moneen suuntaan, ja siitä saadaankin mukavasti irti mehuja yksityisten ja valtioiden välisten kuvioiden sekoittuessa eri tasoilla. Nyt perhe matkaa kuuluisan jälkiruoan syntyseuduille, koska Anyan menestyminen koulun kokkikurssilla edistäisi Loidin pyrkimyksiä.

Matkan varrella Anya onnistuu kuitenkin sotkeutumaan sotaa lietsovan armeijakunnan suunnitelmiin, mistä seuraa yhteenottoja maalla ja ilmassa, valtavia ilma-aluksia, tulitaisteluita ja pysäyttämättömiä kyborgeja. Sekä kakan jumala ja vessanpönttöpuutarha…

Pöhköimmilläänkin Spy x Family toimii, koska naurettavaa toimintaa vedetään vakavissaan, koska se on sitä hahmoille. Toiminnalle mukavaa kontrastia tuo Loidin ja Yor peitetehtävässä kehittyvä vastuuntunto muista perheenjäsenistä, johon alkaa olla sekoittumassa muitakin outoja tunteita.

Siitä päästäänkin homman pahimpaan kompastuskiveen, täkäläisittäin erittäin kaavamaisiin sukupuolinäkemyksiin. Loid saa satunnaisista oudoista tuntemuksista huolimatta olla jäyhä ja asiallinen perheenisä. Yorin maailma sen sijaan uhkaa romahtaa, kun hän epäilee peitemiestään uskottomuudesta. Kaiken lisäksi uhka on Loidin naiskollega, joka tietty on lääpällään agenttiimme.

Jouni Vikman

Spy x Family Code: White -elokuvan traileri

Lisää luettavaa