Swingers

Tuntuu kuin elokuvanteko olisi ollut tekosyy viettää kosteahko kesäloma idyllisessä miljöössä, mutta onneksi hauskaa riittää katsojallekin.

30.11.2018 15:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 30.11.2018

Swingersiä voi hyvällä mielellä kutsua positiiviseksi yllätykseksi. Toki näyttelijä Pamela Tolan esikoisohjaus on teknisesti melko kömpelö, siinä on paljon mokia ja se on selkeästi kuvattu nopeasti ja halvalla, mutta se onnistuu pitämään hymyn huulilla lähes koko kestonsa ajan. Jotkin melko räväkät, epäkorrektit vitsit saavat jopa nauramaan ääneen. Se on hyvä saavutus kotimaiselta komedialta. Swingersiä voikin kehua oikein onnistuneeksi tekeleeksi omalla sarallaan.

Aivan kuten viime vuosien kovimmat komediajättihitit, Luokkakokous-rainat, myös Swingers perustuu tanskalaiseen alkuperäiselokuvaan. Ja kas, tuottajanahan häärää sama miekkonen, Jesse Fryckman. Onneksi Niina Lahtisen ja Tolan käsikirjoitus on tehty hieman aikuisempaan makuun kuin Luokkakokousten palli-, perse- ja tissihihittely – vaikka kieltämättä tässäkin naureskellaan muun muassa erektio-ongelmille.

Elokuva kertoo nimensä mukaisesti parinvaihtajista. Neljä erilaista ja erilaisissa elämäntilanteissa olevaa pariskuntaa tapaa syrjäisellä golf-klubilla nauttiakseen seksistä vieraiden kanssa. Ja kuten voi olettaa, parisuhteet eivät ole läheskään niin vakaalla pohjalla, että tällainen kokeilu olisi millään lailla suhdetta syventävä kokemus. Kriisejähän siitä syntyy. Ei ehkä niin pahoja kuin katsoja toivoisi, mutta kyllä elokuvassa kohelletaan aivan tarpeeksi yhdelle viikonlopulle.

Rakastuminen ja mustasukkaisuus kielletään jo ulko-ovella, ja muutenkin kaikki ylimääräinen draama tulisi jättää ulkopuolelle. Mutta koska katsomme komediaa, niin kielloilla voidaan saman tien heittää uiveloita. Meno yltyy pahimmillaan kivan hävyttömäksi.

On silti huomionarvoista, että vaikka elokuva kertoo panemisesta, siinä ei nähdä oikeastaan lainkaan paljasta pintaa. Näyttelijävalinnat taitavat tosin selittää tämän puutteen, sillä elokuvaa tähdittävät kovan luokan kotimaiset starat, joilla on muutakin annettavaa. Rooleissa nähdään nimittäin Aku Hirviniemi, Janne Kataja, Kiti Kokkonen, Matleena Kuusniemi, Mikko Nousiainen, Roope Salminen, Marja Salo, Mimosa Willamo, Miitta Sorvali sekä Tommi Liski. Hauskaa näyttelijöillä vaikuttaa kuitenkin kuvauksissa olleen.

 

Lisää luettavaa