Sword Art Online Progressive

Pelaajatytön seikkailu virtuaalimaailmassa kiehtoo aluksi, mutta elokuva on suunnattu liikaa sen taustat ja tapahtumat tunteville faneille. Muilla kiinnostus lopahtaa selitysten ja tarkoitusten puutteeseen.

4.2.2022 11:27
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 04.02.2022

Virtuaalitodellisuudet tuntuvat olevan tämän hetken juttu japanilaisessa animaatiossa – ainakin Suomeen päätyvässä animessa. Sword Art Online Progressiven ohella ohjelmistossa on myös Belle-animaatio, jossa nuori koululaistyttö niin ikään päätyy seikkailemaan virtuaalimaailmaan.

Elokuva perustuu lapsille ja nuorille suunnattuun kuvitettuun kirjasarjaan, joka alkoi verkkojulkaisuna vuonna 2002. Kymmenen vuotta myöhemmin se oli myös tv-sarja, jota seurasi muutamia animaatioelokuvia. Sword Art Online Progressive aloittaa tarinansa alkuasetelmista, mikä helpottaa katsomista meille, joille Sword Art Online on uusi tuttavuus. Siltikin tuntuu, että se avautunee paremmin aikaisemmat tuotokset tunteville. Ilmeisesti Netflix on tuottamassa myös näyteltyä fantasiaseikkailusarjaa aiheesta.

Kiltti kympintyttö Asuna tutustuu uuteen koulukaveriin Mitoon, joka on mallioppilaan ohella myös pelaaja. Ajatus tyttöpelaajasta kiehtoo Asunaa, ja kaverukset ryhtyvät pelaamaan yhdessä ystävyyden tuntuessa kehittyvän astetta syvemmäksikin. Mutta sitten julkaistaan odotettu seikkailupeli, jonka maailmaan pääsee sukeltamaan todella immersiivisesti uusien neurokypärien avulla. Tytötkin päätyvät seikkailemaan sinne, mutta varsinainen seikkailu alkaa, kun selviää, etteivät pelaajat pysty keskeyttämään pelaamista.

Jotta pelihahmot pysyvät hengissä, heidän on ansaittava ruokansa ja yösijansa suorittamalla tehtäviä ja keräämällä samalla kokemuspisteitä. Jos pelihahmolle käy huonosti, niin käy myös pelaajalle. Ainut keino selvitä tuntuu olevan pelin pelaaminen loppuun.

Alkuun konsepti vetää mukaansa, mutta koko elokuvan aikana ei selviä syitä tapahtuneelle tai edes vihjeitä mysteeristä. Pelimaailman koko ideakaan ei aukea satunnaiselle katsojalle. Niinpä kiinnostus hiipuu, kun vastauksia pitäisi odottaa jatko-osaan tai -osiin.

Ei toisten pelaamisen seuraaminen sentään niin kiinnostavaa ole. Varsinkin, kun animaatio on satunnaisesta kekseliäisyydestä huolimatta melko keskinkertaista perusanimetasoa.

Jouni Vikman

Sword Art Online Progressive -elokuvan traileri

Lisää luettavaa