Takaisin pintaan

GENRE ENSI-ILTA 19.02.2016 TÄHDET

Vuonna 2014 suomalaista sukellusporukkaa kohtasi katastrofi Norjan Plurdalenissa. Kaksi ryhmän jäsentä jäi sille tielleen ryhmän yrittäessä sukeltaa pitkän ja ahtaan luolaston läpi. Viralliset nostoryhmätkään eivät onnistuneet pelastustoimissa ja luolissa sukeltaminen kiellettiin. Suomalaissukeltajat eivät kuitenkaan saaneet rauhaa, vaan he päättivät vielä yrittää ystäviensä pintaan saamista salaa ja viranomaisten valvovaa silmää vältellen.

Osa porukasta varmaan tunsi syyllisyyttä, osalle kyseessä oli ”kaveria ei jätetä” -mentaliteetti ja osa varmaan ajatteli, että se on tapa toimia oikein. Kaikkien osalta kyse oli joka tapauksessa terapeuttisesta toiminnasta ja rauhan hakemisesta niin menehtyneiden läheisille kuin itselle.

Projektia suunnitellaan koti-Suomessa, ja Norjassa majoittaudutaan kaikessa hiljaisuudessa asiaan ymmärtäväisesti suhtautuvien tuttujen luo. Sankaritekoja ei ole tarkoitus tehdä, vaan toimintatapoja punnitaan turvallisuus- ja toteuttamiskelpoisuuden perusteella. Matkassa on silti mutkia, eikä mikään ole itsestäänselvää veden alla kallioiden puristuksessa.

Elokuvaa katsellessa mieleen nousee välillä amerikkalainen tapa tehdä dokumentteja. Onneksi ainoastaan siinä mielessä, että mieleen välähtää, kuinka kamala Takaisin pintaan voisi olla, jos se olisi tehty amerikkalaisittain räikeän päällekäyväksi. Salaa tehdystä operaatiosta olisi tehty paljon dramaattisia hetkiä sisältävä seikkailu hidastuksin, zoomauksin ja mahtipontisin kertojaäänin.

Juan Reinan hienovarainen ohjaus sekä Jarkko M. Virtasen ja Tuukka Kovasiiven kunnioittavaa etäisyyttä pitävä hienovarainen kuvaus tekee hiljaisista tunteista vahvempia kuin päälle tunkeva, kyyneleisillä tunnereaktioilla mässäilevä kerronta. Puhuvat päät loistavat poissaolollaan, jopa lähikuvat yksilöistä ovat harvassa. Kun kuvassa esiintyvä jäyhä äijä tukahduttaa pintaan pyrkivää liikutusta hermostuneella naurahduksella, suomalaista sydäntä vihlaisee.

Henkilökohtaisesta kansainväliseksi muuttuvan kiinnostavan operaation tallennuksen ohella Takaisin pintaan on elähdyttävä kuvaus yhteisöllisyydestä ja yhteydestä kumpuavasta ystävyydestä, joka ajaa tekemään oikein, vaikka se voisikin olla väärin.


Takaisin pintaan -elokuvan virallinen trailer from MONAMI AGENCY on Vimeo.

Aiheeseen liittyvät elokuvat