Tarinoita kulta-ajalta: viisi satiirista episodia

8.1.2010 10:27
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Tarinoita kulta-ajalta on viiden lyhyehkön tarinan kokoelma absurdejakin sävyjä sisältäviä kertomuksia pienten, jokapäiväisen elämisen kanssa kamppailevien ihmisten tekemisistä Nicolae Ceausescun ankaran hallinnon alla.

  Ensimmäisessä tarinassa pienen kylän asukkaat valmistautuvat tarkan komennon alla mahdolliseen kommunistisen puolueen vierailuun arvattavan hupaisin seurauksin. Toisessa valtion päämiehen lyhyys valokuvassa vieressä seisovaan mieheen nähden aiheuttaa pitkälle meneviä totuuden vääristely-yrityksiä. Kolmannessa tilaisuus tekee varkaan, kun kanojen kuljettaja ja majatalon emäntä päättävät hyödyntää ”ylijäävät” kananmunat omiin tarkoituksiinsa. Neljännessä haave sika-ateriasta uhkaa jäädä haaveeksi, kun isännän pitäisikin suureksi yllätyksekseen itse tappaa elävä röhkijä. Viidennessä kaksi nuorta kerää tekaistuin selityksin tyhjiä pulloja ihmisten asunnoista saadakseen rahat uuteen autoon.

  Romanian uutena elokuvan kultasormena pidetty Cristian Mungiu vastaa elokuvan käsikirjoituksesta ja tuotannosta ja on sen lisäksi eräiden valistuneiden arvelujen mukaan – ohjaajien nimiä ei näytetä yksittäisten episodien yhteydessä – ohjannut kaksi yhteensä kuudesta episodista. Ceausescun hallinnon aikaan kansalaisten keskuudessa vallinneen epävarmuuden tapaan Tarinoita kulta-ajalta voi olla eri esityskerroilla erilainen kokemus. Sen tarinat voivat olla eri järjestyksessä, ja yksi jää luultavasti ensimmäisellä kerralla näkemättäkin, sillä kaikkia kuutta ei ilmeisesti ole tarkoitus esittää samassa näytöksessä. Hauska, elokuvan kaoottisia teemoja alleviivaava temppu, mutta ehkä kuitenkin ärsyttäväkin. Tapanani on ollut katsoa KOKO elokuva kerralla, mutta dvd-julkaisu tietysti korjaa asian. Luulisin.

  Tarinoita kulta-ajalta tarjoaa joka tapauksessa erilaista viihdettä kuin amerikkalaistuotannot. Sen lähes harmsilaisen absurdit tilanteet ovat enimmäkseen kiinnostavaa katseltavaa, ja ideatasolla hedelmällisiä. Pari episodia olisi kipeästi tiivistämisen tarpeessa, ja ideoita olisi voinut mehustaa vieläkin enemmän, jotta kokonaisuus todella lumoaisi.

  Tony Reponen

  Tähdet: 4/5

  Tarinoita kulta-ajalta
  Romania / Ranska 2009
  Ohjaus Hanno Höfer, Razvan Marculescu, Cristian Mungiu, Constantin Popescu, Ioana Uricaru
  Käsikirjoitus Cristian Mungiu
  Genre Komedia
  Ikäraja Sallittu
  Kesto 2 t 10 min
  Ensi-ilta 8. 1.2010

  Lisää luettavaa