Tarot

Lähes kaikkiin genrensä kliseisiin sortuva teinikauhuilu sopii kertakäyttöiseen katseluun, kun odotuksia ei aseta kovin korkealle. Astrologian ystäviä konsepti saattaa kiehtoa himpun verran enemmän. (Ikäraja K-16)

30.5.2024 15:38
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 31.05.2024

Tarot-korttien ja horoskooppien mystiikkaa tutkiskeleva uutuuskauhu Tarot pohjaa brittiläisen John Peelen Nicholas Adams -pseudonyymillä kirjoittamaan Horrorscope-kirjaan. Elokuvan aihepiiri tarjoaa ainakin näin tähtimerkeistä innostuneelle katselijalle (oppikirjaesimerkillinen kalat-ihminen täällä, hei) paikoitellen jokseenkin kiintoisia hetkiä, mutta muuten tarina lähinnä vain etenee klisee kerrallaan kohti yllätyksetöntä päätöstään.

Opiskelijat suuntaavat syrjäseudulle syntymäpäivän viettoon, ja illan kruunaavat vuokratalosta löytyneellä vanhalla tarot-pakalla tehdyt horoskooppiluennat. Se osoittautuu kuitenkin kohtalokkaaksi virheeksi, sillä pian porukan jäsenet alkavat kuolla väkivaltaisesti saamiensa ennustusten mukaisesti.

Kuten sanottu, Tarotista ei jää kauhukliseitä uupumaan. Epätodennäköisestä ystäväporukasta löytyy perinteistä vitsiniekkaa, yliluonnollisen kyseenalaistajaa ja fiksua final girl -hahmoa. Keskeisenä tapahtumapaikkana on suuri tyhjä kartano, apua käydään kyselemässä aiheesta tietävältä karmivahkolta vanhukselta ja korttien pahuus käy napsimassa uhrejaan järjestelmällisesti yksi kerrallaan. Elokuva myös spoilaa itse koko juonensa jo ensimmäisen 10-minuuttisensa aikana.

Tom Hollandin Spider-Manin hassuna bestiksenä aiemmin nähty Jacob Batalon periaatteessa uusii kyseisen roolinsa ollessaan nyt vitsikäs Paxton, mutta se ei tunnu vaikuttavan hänen intoonsa näytellä. Mukana on myös uudessa Mean Girls -elokuvassakin esiintynyt Avantika, mutta muuten pääporukka on melko tuntematonta sakkia.

Vaikka tarot-korttien pahuus toimiikin elokuvassa hyvin kaavamaisesti, sen käytännön efektien toteutus ja kyky mukauttaa ulkonäkönsä uhriensa kortteihin ovat positiivisia yllätyksiä. Myös kauhukonkari Joseph Bisharan säveltämät musiikit sopivat taustalle toimivasti.

Tarotissa on siis pieniä hyviäkin puolia, mutta käteen ei elokuvasta jää lopulta aivan kauheasti muuta kuin arvostus ei-digitaalista monsteria kohtaan sekä mahdollinen kiinnostus lähteä lueskelemaan lisää omasta horoskoopistaan.

Ira Hurskainen

Tarot -elokuvan traileri

Lisää luettavaa