The American

GENRE , ENSI-ILTA 08.10.2010 TÄHDET

Anton Corbijnin ohjaama The American on saanut Suomessa paljon huomioita osakseen sen takia, että siinä esiintyy kaksi suomalaisnäyttelijää. Irina Björklundin ja Samuli Vauramon roolityöt ovat kuitenkin vain pieniä näyttäytymisiä. Hieman hupaisasti molempien roolihahmot ovat ruotsalaisia. Mistään Hollywood-läpimurrosta ei vielä voi puhua, mutta toivottavasti nämä lyhyet mutta sinänsä pätevät väläykset poikivat kuitenkin suomalaisnäyttelijöille lisää työtilaisuuksia.

Elokuvan varsinainen tähti on George Clooney, joka esittää palkkamurhaajaa nimeltä Jack. Ruotsissa tapahtuvan välikohtauksen jälkeen maa alkaa polttaa Jackin jalkojen alla, joten hän matkustaa Rooman kautta italialaiseen pikkukaupunkiin, missä kukaan ei tunne häntä.

Italiassa Jack saa kuitenkin vielä yhden toimeksiannon. Jackin ei tarvitse tällä kertaa tappaa ketään, vaan häntä pyydetään rakentamaan tilaustyönä kivääri salaperäiselle yhteyshenkilölle nimeltä Mathilde (Thekla Reuten).

Pikkukaupungin hotellissa Jack rakentaa kivääriä käsityöläisen ottein ja käyttää tarvittavien osien hankinnassa mielikuvitusta kuin ihmemies MacGyver ikään. Tauoilla hän vetää leukoja ja punnertaa.

Jack pitää paikallisten asukkaiden kanssa matalaa profiilia mutta ei voi olla tutustumatta iäkkääseen pappiin (Paolo Bonacelli), joka väkisin tuppautuu amerikkalaismiehen seuraan. Clara-nimisen prostituoidun (Violante Placido) kanssa suhde on aluksi pelkkää mekaanista ostettua seksiä, mutta vähitellen Jackin ja Claran välille syntyy todellisia romanttisia tunteita.

Vastaavanlainen asetelma on nähty elokuvissa monta kertaa. Tässä on taas se paatunut mutta omalla tavallaan rehti rikollinen, joka päättää tehdä vielä sen yhden keikan ennen eläkepäiviä. Prostituoiduksi aivan liian kiltti nainen haluaa luonnollisesti myös lopettaa syntisen elämänsä ja alkaa anella että ”ota minut mukaasi, Jack.”

Joy Divisionin, Depeche Moden ja monien muiden bändien valokuvaajana sekä videoiden ohjaajana paremmin tunnetun Corbijnin esikoisohjaus Control oli kolme vuotta sitten ilmestyessään yksi vuoden tapauksia. The Americanilta odotti paljon, mutta se on selkeä pettymys. Tuntuu vaikealta ymmärtää mitä Corbijn oikein näki Martin Boothin romaaniin perustuvassa käsikirjoituksessa. Ainakaan siitä ei ole siirtynyt valkokankaalle mitään omaperäistä.

Visuaalisuus on Corbijnilla kyllä edelleen hallussa. The American on komeasti kuvattu elokuva, jossa jokainen kuva on tarkkaan harkittu. Herbert Grönemeyer on säveltänyt elokuvaan tyylikästä musiikkia. Mutta ei voi mitään, tarina ei tee syvempää vaikutusta.

Jussi Huhtala

Tähdet: ★★★

The American – Traileri


Filmtrailer.com


Aiheeseen liittyvät elokuvat