The Founder

GENRE ENSI-ILTA 03.02.2017 TÄHDET

Elämäkertaelokuva, joka kertoo McDonald’s-ravintoloiden perustajasta? Se ei ehkä kuulosta kovin kiinnostavalta idealta, mutta lopputulos on herkullinen. Jo elokuvan nimi on hauskan ironinen. Elokuvan keskushahmo Ray Kroc (1902–1984) ei todellakaan perustanut McDonald’s-ketjua. Sen tekivät McDonaldin veljekset, jotka antoivat myös nimensä hampurilaisravintolalle. Ray Krocin ansioksi voi sen sijaan laskea sen, että hän teki McDonald’s-yhtiöstä maailmanlaajuisen menestysbrändin – ja samalla itsestään miljardöörin.

Elokuvan alussa Ray Kroc (Michael Keaton) on maata kiertelevä viisikymppinen myyntimies, jonka tuotteisiin kuuluu laadukas pirtelökone. Kun pieni kalifornialainen hampurilaisravintola haluaa tehdä yllättävän ison tilauksen, Ray päättää mennä tutustumaan yritykseen. Hän ihastuu McDonaldin veljesten pyörittämään paikkaan, sen tasalaatuisiin tuotteisiin ja salamannopeasti valmistuviin annoksiin. Drive in -ravintoloiden hitaaseen palveluun tuskastunut Ray pitää ravintolan uudenlaista konseptia nerokkaana ja ehdottaa veljeksille McDonald’s-ravintoloiden laajentamista. Jo aiemmin laajenemista tuloksetta yrittäneet veljekset ryhtyvät Rayn liikekumppaniksi vastahakoisesti.

John Lee Hancock on pätevä ohjaaja, joka tekee uskottavia laatuelokuvia usein tosipohjaisista aiheista, oli kyseessä sitten urheiludraama Elämä pelissä tai Maija Poppanen -elokuvan syntytarina Saving Mr. Banks.

The Founderin päärooli on kuin luotu Michael Keatonille. Ray Kroc on mielenkiintoinen hahmo. Hän voi olla kiero bisnesmies, mutta silti hänen sinnikkyydessään on jotain vetoavaa. Hän on perinteinen amerikkalainen menestyjä, joka luo uransa lähes tyhjästä. Samalla hän jyrää vastustajat alleen. Liikekumppanuus tai kättä päälle -sopimus ei paljon paina, kun miljoonat kiiluvat silmissä. Mieleen tulee elokuvissakin kuvattu Steve Jobs, joka oli yhtä lailla ristiriitainen hahmo.

McDonaldin veljekset taas eivät tunnu välittävän maineesta ja mammonasta. He haluavat vain tehdä mahdollisimman hyviä hampurilaisia ja pirtelöitä, ja laatu on heille tärkeämpää kuin bisnes. Liikekumppanien välirikko onkin vain ajan kysymys.

The Founder on Keatonin juhlaa, ja muut näyttelijät joutuvat jäämään vähän liikaakin syrjään. Sivuosissa nähdään liuta hienoja näyttelijöitä kuten John Carroll Lynch ja Nick Offerman McDonaldin veljeksinä, Laura Dern Krocin vaimona sekä Patrick Wilson (Watchmen, Kirottu)ja Linda Cardellini (Bloodline-sarja) ravintoloitsijapariskuntana, mutta kaikki ovat alikäytössä.

Michael Keatonin ohella esiin nousee upeasti rakennettu 1950-luvun ajankuva. The Founder on tehty Hollywood-mittakaavassa erittäin pienellä seitsemän miljoonan dollarin budjetilla, mutta se näyttää kymmenen kertaa kalliimmalta tuotannolta.

Jussi Huhtala