The Great Wall

5.1.2017 08:43
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 06.01.2017

Kiinan muuri on käsittämätön järkäle. Sen kokonaispituus vastaa noin kahdeksan kertaista matkaa Suomen päästä päähän. Pyramidien tapaan rakennelma tarjoaa oivan kehikon mitä erilaisimmille sepitteille sen synnyn syistä ja tarkoituksista. Tämä elokuva kertoo niistä yhden.

Pari eurolaista valkonaamaa on saatu uitettua tarinaan sillä verukkeella, että he metsästävät mustaruutia, jota kuulemma kiinalaiset osaavat valmistaa. Matt Damonin esittämä William hallitsee aseen kuin aseen ja auttaa paikallisia puolustautumaan ilkeitä maahantunkeutujia vastaan. Lähinnä sarjoissa pyörinyt Pedro Pascalin näyttelemä Pero toimii hänen pakollisena kumppaninaan.

Vaikka Damon sopii hyvin suoraviivaisiin toimintarooleihin, hän ei vain millään jenkkiaksentteineen solahda tässä yhteydessä uskottavasti osaansa. Valkolaisten nostaminen pelastajiksi näkyy aiheuttaneen jo etukäteen paljon porua. Vaikka saduissa kaikki epäloogisuudet pitääkin unohtaa, niin siltikin huvittaa, miten hölmöjen eurorosvojen avulla edistyksellinen sivilisaatio onnistutaan taas kerran onnellisesti pelastamaan.

Markkinoinnissa tehokkaasti hyödynnetty korkea budjetti (kallein Kiinassa kuvattu elokuva) näkyy onneksi kankaallakin. Perinteiseen kiinalaiseen kansanlegendaan perustuva tarina on komeata katseltavaa. Lentävien tikarien talosta ja Herosta tuttu Yimou Zhang osaa loihtia kauniita kuvia. Liian usein kohtaukset tosin uhkuvat hengettömyyttään.

Pahisten roolissa olevat valtakunnan rauhaa uhkaavat Tao Tei -örkit eivät säväytä suuntaan tai toiseen. Sama laimea kaava toistuu useimmissa ihmisrooleissakin. Parasta antia edustavat naisten tyylikkäät asusteet, jotka säihkyvät aitoa satukimallusta. Lisäksi Tian Jingin kampaukset miellyttävät geometrisilla leikkauksillaan. Vaikka viimeisiä kuvia osaa jo odottaa, on silti positiivista, että väkinäistä abc-romantiikkaa ei kenkälusikoida pääparin välille.

Kolmiulotteisuudella saadaan aikaan joitain mukavia kertaefektejä, mutta mitään oleellista sillä ei kyetä tarinaan tuomaan. Kuvien nopea tempo, lyhyet dialogiosuudet sekä maltillinen pituus pitävät huolen siitä ettei The Great Wall liiemmin ehdi tylsistyttää.

 

The Great Wall -elokuvan traileri

Lisää luettavaa