The Grinch

GENRE , , ENSI-ILTA 09.11.2018 TÄHDET

Kaiken kaikkiaan hyvä kokonaisuus, jossa on yksinkertainen mutta toimiva juoni sekä huolellisen tarkka animointi.

The Grinch on Dr. Seussin lastenkirjaan How the Grinch Stole Christmas! perustuva animaatioelokuva, jossa vihreäkarvainen joulua vihaava otus, Grinch (äänenä Benedict Cumberbatch / Markus Niemi) haluaa pilata kaikilta joulun. Grinch asuu kylän lähistöllä kotiluolassaan seuranaan koiransa Max. Tarinassa merkittävään osaan päätyy myös kylässä asuva pieni tyttö Cindy-Loe (Cameron Seely / Mimmi Laiho).

Elokuva on Illuminationin ja Universal Picturesin kahdeksas pitkä animaatioelokuva, aiempia ovat muun muassa Itse Ilkimys, Kätyrit, Sing ja Lorax. Ohjauksesta vastaavat Scott Mosier sekä Yarrow Cheney, joka on aiemminkin häärinyt Illuminationsin elokuvissa.

Elokuva on heti alusta alkaen täynnä jo Itse Ilkimyksestä tutun näköisiä taloja, ihmishahmoja ja muita yksityiskohtia. Animointityyli on sama, mutta elokuvassa on heti rauhallisempi tunnelma, kun mukana ei ole kaikkialla huutavia ja säätäviä keltaisia kätyreitä. Kauniisti animoidussa kylässä on lämmin joulutohina käynnissä ja hienoilla keksinnöillä varustellussa Grinchin luolassa kuvataan hänen aamutoimiaan.Kuvan pienet yksityiskohdat herättävät uteliaisuuden, ja välillä niitä katsoessa jopa naurahtaa.

Elokuvan huuomori perustuu mokailuun, kommelluksiin sekä pariin sarkastiseen vitsiin. Pieruhuumori on jätetty pois ja se on onnistunut ratkaisu. Elokuvaan on valittu myös menevät musat: suurimmaksi osaksi joulubiiseistä koostuvaan soundtrackiin sisältyy muun muassa Jackson 5:n Santa Claus Is Coming To Town ja Chuck Berryn Run Rudolph Run. Lisäksi elokuvaa varta vasten tehty Tyler, The Creatorin You’re a Mean One, Mr. Grinch sopii hyvin elokuvaan.

Suurimmat ongelmat taitavatkin olla ihmishahmojen rumien kasvojen lisäksi dubbauksessa. Hahmot puhuvat huutaen ja outoja sanavalintoja käyttäen niin, että katsojaa sattuu päähän. Yhdessä kohtauksessa pormestarina kuullun Aira Samulinin ääni kylläkin rauhoittaa. Olisiko Samulin voinut dubata koko elokuvan?

Tarina on perinteinen satujuoni opetuksella. Parissa kohtaa Grinchin heikot, kliseisiltä tuntuvat hetket herkistävät silti katsojan. Jos on jouluihmisiä, niin uskoisi joulumielen elokuvan myötä myös nousevan.

 


YouTube video