The Kids Are All Right

GENRE ENSI-ILTA 24.09.2010 TÄHDET

Liisa Ihmemaassa -elokuvan nimiosasta tuttu Mia Wasikowska ja jo mainiossa Silta salaiseen maahan -elokuvassa vakuuttavan pääosan tehnyt Josh Hutcherson ovat keinohedelmöityksellä alkunsa saaneet sisarukset Joni ja Laser. Heillä on eri äidit, lesbopari Nic ja Jules (Annette Bening ja Julianne Moore), mutta yhteinen isä, jonka luovuttamasta siemenestä he ovat saaneet alkunsa. Kun Joni täyttää 18, muutaman vuoden nuorempi Laser yllyttää tätä käyttämään oikeuttaan yrittää ottaa yhteyttä heidän biologiseen isäänsä.

Äitien selän takana tapahtuvalla vaivaantuneella tapahtumalla on yllättävät seuraukset. Mark Ruffalon esittämä Paul-isä on kiehtovan boheemi ja menestyvä yrittäjä. Kun hän astuu mukaan kuvioihin, erikoislaatuisen ydinperheen sisäiset, tietoisesti ja tiedostamatta tukahdutetut jännitteet alkavat nousta pintaan ja parikymmentä vuotta omia ratojaan kulkenut yhteiselo alkaa natista liitoksistaan.

Näyttelijäsuoritukset ovat kauttaaltaan erinomaiset ja heittäytyvät. Annette Beningin Nic on omat epävarmuutensa kätkevä kontrollifriikki perheenpää, joka kokee Paulin uhkaksi asemalleen, varsinkin kun lapset ja itsensä vapaaehtoisesti varjoon asettanut Jules ihastuvat tämän pinnalliseen charmiin. Mark Ruffalo on erinomainen huithapelina Paulina, joka yllättäen alkaa kaivata elämää, joka hänelläkin olisi voinut olla viimeisten 18 vuoden ajan. Itsekeskeisyydessään hän ei silti edelleenkään näe toimiensa vaikutusta muihin ihmisiin.

Mia Wasikowska tekee kypsän roolisuorituksen lapsuuden ja aikuisuuden rajalla vielä epävarmasti tasapainoilevana Lonina. Josh Hutchersonin Laser-hahmolle olisi suonut enemmänkin valkokangasaikaa. Naisten ehdoilla elävä poika etsii itselleen miehen mallia, mutta tuntuu aina joutuvan soittamaan toista viulua ihmissuhteissaan.

Ikäraja K15 vaikuttaa hienoiselta ylilyönniltä. ”Lämminhenkisessä draamassa muutama avoin, yksityiskohdiltaan peitelty seksikohtaus sekä huumeenkäyttöä”, todetaan elokuvatarkastamon perusteluissa. Elokuvassa eräässä vaiheessa nähtävä hienotunteisen alaston ähellys on luonteeltaan enemmän humoristista kuin eroottista eikä tunnu itsetarkoitukselliselta. Pössyttelyä viinintäyteisessä elokuvassa edes muistaakseen täytyy todella pinnistellä muistiaan.

Mainion indie-ohjaaja Lisa Cholodenkon ja Stuart Blumbergin käsikirjoitus käsittelee monia vakavia ja vaikeita teemoja, mutta onnistuu samalla olemaan kevyt ja viihdyttävä. Arjen komiikka ja liikuttavuus vaihtelevat sopivina annoksina. Elokuva ei anna valmiita ratkaisuja eikä ota moraalista kantaa hahmojensa tekemisiin. Katsojille annetaan virkistävä vapaus muodostaa oma käsityksensä henkilöistä, joiden tekemisistä roolinsa erinomaisesti sisäistäneiden näyttelijöiden ansiosta oikeasti välittää.

Jouni Vikman

Tähdet: ★★★★


Aiheeseen liittyvät elokuvat