The Killer Inside Me

8.10.2010 10:08
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 08.10.2010

Elokuvista Gone Baby Gone ja Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta tuttu Casey Affleck jatkaa hyvien ja hillittyjen roolien sarjaansa Michael Winterbottomin alkuteokselle hyvin uskollisessa jännärissä. The Killer Inside Me kertoo jo nimenä missä mennään: Affleck on teksasilaisen pikkukaupungin sheriffi Lou Ford, joka yrittää pitää kurissa sisällään asuvan tappajan.

Lou oli nuorena joutua vaikeuksiin väkivallasta – varsinkin seksuaalisesta sellaisesta – nauttivan sisäisen petonsa vuoksi, mutta vastuun tekosista kantoikin hänen velipuolensa. Veljen myöhempi kohtalo on aiheuttanut Louta jäytävän kostonhimon. Kun kaupungin laitamille muuttaa Jessica Alban esittämä prostituoitu, joka tuntee vetoa Loun pimeään puoleen, alkaa miehen asiallisen rauhallinen ulkokuori murentua ja helvetti pääsee valloilleen.

Michael Winterbottom kiristää kerronnan ruuvia hitaasti mutta vääjäämättömästi, mikä on omiaan vieraannuttamaan toiminnallisemman jännityksen ystäviä. Toisaalta rauhallista kerrontaa katkoo harvakseltaan muutama erittäin rankka väkivaltainen kohtaus, kun Loun todellinen luonto tulee hyytävästi esiin. Jos kuitenkin nauttii tapahtumien vähittäisestä mutta taiten tehdystä aukikerimisestä ja kestää väkivallan purskeet, on tarjolla erinomainen Jim Thompson -jännäri, jossa mätä ja paha tuntuvat vellovan koko yhteiskunnan pinnan alla.

Jouni Vikman

Tähdet: ★★★★

Lisää luettavaa