The Outpost

/ GENRE , ENSI-ILTA 17.07.2020 TÄHDET

Brutaali sotaelokuva on erityisen realistinen. Sen kylmäävät taistelukohtaukset hyytävät veren ja salpaavat hengityksen.

On annettava pieni varoituksen sana heti alkuun. CNN:n sotakirjeenvaihtaja Jake Tapperin romaaniin ja todellisiin tapahtumiin perustuva The Outpost on yltiöpatrioottinen Yhdysvaltain armeijan propagandafilmi. Mikäli olet allerginen sotilaalliselle epäkorrektiudelle, veriselle kuvastolle, nationalismille ja USA:lle, saa tämä elokuva sinut luultavasti raivon valtaan.

Meille sotaelokuvien ystäville The Outpost taas tarjoaa hämmästyttävän realistisen kuvauksen Afganistanin sodan pahimmasta yhteenotosta. Noin 400 afgaani- ja talibansotilasta hyökkäsi jyrkkien vuorenrinteiden ympäröimään, strategisesti erittäin vaarallisesti sijoitettuun Outpost Keating -tukikohtaan lokakuussa vuonna 2009.

Taliban oli saanut vihjeen, että Keating olisi määrä hylätä ja purkaa. Terroristiryhmä käytti tietoa hyväkseen ja suoritti jättimäisen yllätyshyökkäyksen, kun tukikohta oli heikommillaan. Keatingissä oli hyökkäyksen alkaessa vain 54 Yhdysvaltojen sotilasta sekä joitakin afgaanisotilaita.

Tämä raaka ja verinen yhteenotto tunnetaan tänä päivänä Kamdeshin taisteluna.

Rod Lurien ohjaama The Outpost ei todellakaan kaunistele sodan kauhuja. Toiminta on brutaalia, veristä ja rumaa. Elokuva ei myöskään häpeile nostaa näitä Yhdysvaltain sotilaita sankareiksi. Tämä pieni joukko onnistui tekemään suoranaisen ihmeen ylivoimaisen vihollisen edessä.

Elokuvan pääosassa ovat tietenkin Yhdysvaltain joukkojen sotilaat. Clintin poika Scott Eastwood on näkyvimmässä roolissa ylikersantti Clint Romeshana. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Orlando Bloom, Jack Kesy ja Cory Hardrict sekä jälleen kerran kykynsä todistava Caleb Landry Jones. Jones varastaa parrasvalon upealla suorituksellaan sotamies Ty Carterina.

Carter on muuten ollut myös tuottamassa elokuvaa.

Sotilaalliset yksiköt hitsautuvat yhteen testosteronihuuruisen naljailun ja toverillisen keppostelun merkeissä. Sitä elokuvassa myös riittää, eikä meininki ole todellakaan korrektia – mutta mikäpä sodassa olisi? Inttijätkät joutuvat luottamaan joukkuekavereihinsa tämän taustasta, ihonväristä ja koulutustasosta riippumatta, eikä siinä konflikteilta vältytä. Machoilu on osa armeijan arkea. Näyttelijöiden välinen kemia toimii erinomaisesti. He tuntuvat oikealta armeijan joukkueelta.

The Outpostin vaikuttavin kohtaus on lähestulkoon tunnin kestävä yllätyshyökkäys. Tapahtumat vilisevät silmissä ikään kuin reaaliajassa. Luodit napsahtelevat sotilaiden päiden ympärillä ja kranaatit räjähtelevät. Seuraa kaaos, jonka ylikersantti Romeshana ottaa parhaansa mukaan haltuun.

The Outpost on realistisimpia sotaelokuvia, joita on vuosikausiin tehty. Se on rehellinen kuvaus sodan raakuudesta ja sotilaallisesta urheudesta. Sankarit syntyvät paineen alla, pakon edessä, kun ylivoimainen vihollisarmeija kolkuttaa porteilla.

Ben Affleck kiinnitettiin muuten vuonna 2017 ohjaamaan Red Platoon -niminen elokuva, jonka piti myös kertoa Kamdeshin taistelusta. Se olisi perustunut Tapperin romaanin sijaan Eastwoodin esittämän ylikersantti Clint Romeshanan kirjoittamiin muistelmiin.


YouTube video