THE PLEDGE

26.10.2001 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Näyttelijä Sean Pennin kolmas ohjaustyö on kauhistavan rikoksen tutkimustyöhön keskittyvä draama, jonka liki jokainen kohtaus tuntuu äärimmilleen venytetyltä. Alle puolentoista tunnin tarina-aineksista on saatu verkkaisella etenemistahdilla aikaan yli kaksituntinen draama, joka vilisee tunnettuja näyttelijöitä. Pääosassa nähdään itse Jack Nicholson itselleen varsin hyvin sopivassa ikääntyvän miehen roolissa.

  Nicholsonin tulkitsema poliisietsivä Jerry Black on juuri jäämäisillään eläkkeelle jossakin Yhdysvaltojen luoteisosien jylhissä maisemissa sijaitsevista pikkukaupungeista, kun kammottava murhatyö järkyttää koko seutua. Paikallinen pikkutyttö löydetään lumisesta metsästä raiskattuna ja silvottuna, ja paikalta säikähtyneenä pakeneva vähämielinen intiaani (tuore Oscar-voittaja Benicio Del Toro roolissa, jonka avulla voitaisiin vaikka määritellä käsite ylinäytteleminen) on heti pääepäilty.

  [The Pledge]Tuskallisen pitkäksi venytellyn kuulustelukohtauksen päätteeksi inkkari kuitenkin poistaa itsensä varsin iskevästi katsojankin helpotukseksi epäiltyjen kirjoista. Jerry, joka on pyhästi luvannut kuolleen tytön äidille löytävänsä oikean tappajan, ei saa tapausta mielestään ja selvittelee sitä vaikka veri jo vetäisi eläkkeelle kalastamaan seutukunnan jylhän upeissa maisemissa. Löytyykö oikea syyllinen?

  The Pledgen selkein ansio on sen aitous ja elämänmakuisuus: tutkiessaan tapausta Jerry tapaa useita paikallisia ihmisiä, joiden elämänpiirit ja –maisemat on rakennettu erittäin todentuntuisiksi. Elokuva toimii ajoittain tunnelmillaan. Itse tarina on kuitenkin niin totaalisen tuttu, että sen seuraaminen voi olla aika väsyttävää. Tuntemattoman murhaajan jäljittäminen haastatteluja tekemällä on tusinatelevisiosarjoistakin tuttua tavaraa, eikä sen levittäminen laajakankaalle tee siitä vielä millään tavoin erityisesti kiinnostavaa.

  Aivan loppuratkaisu sentään poikkeaa normaaleista kaavoista, mutta katsojan kannattaa harkita tarkkaan onko tuon ratkaisun näkeminen todellakin kahden tunnin takapuolipuudutuksen arvoinen.

  Lisää luettavaa