Tunnit

Harvinaisen upea kokonaisuus.

28.2.2003 00:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 28.02.2003

Tunnit perustuu Michael Cunninghamin Pulitzer-palkittuun romaaniin, joka on ilmestynyt suomeksikin. Sen keskeinen teema on Virginia Woolfin romaani Mrs. Dalloway, jonka työnimi oli Tunnit. Elokuva kertoo kolmesta naisesta, joita kaikkia Woolfin romaani yhdistää.

Tunnit on englantilaisen teatteriohjaajan Stephen Daldryn toinen elokuvaohjaus. Hänen ensimmäinen elokuvansa oli muutaman vuoden takainen Billy Elliot. Käsikirjoituksen on tehnyt David Hare, teatteritaustainen britti hänkin.

Englannin maaseudulla 1920-luvulla Virginia Woolf (Nicole Kidman) kirjoittaa romaania Mrs. Dalloway ja kamppailee ylitsepääsemättömien psyykkisten ongelmien ja itsemurha-ajatusten kanssa.

Toista lastaan odottava kotirouva Laura Brown (Julianne Moore) 1950-luvun vaihteen Los Angelesissa huomaa elämänsä olevan umpikujassa. Hän lukee Woolfin kirjaa ja leipoo poikansa kanssa syntymäpäiväkakkua perheen isälle, jota esittää myös Chicagossa ja Gangs of New Yorkissa hyvät sivuosat tehnyt John C. Reilly.

Nykypäivän New Yorkissa Meryl Streepin esittämä kustannustoimittaja Clarissa Vaughan, lempinimeltään Mrs. Dalloway, on järjestämässä juhlia aidsiin sairastuneelle ex-miehelleen Richardille (Ed Harris), joka on kirjailija ja juuri voittanut arvostetun kirjallisuuspalkinnon.

Kaikki nämä kolme tarinaa ovat muunnelmia Woolfin romaanista. Sekä romaani että elokuvan tarinat tapahtuvat yhden päivän aikana. Clarissa ja kirjan Mrs. Dalloway molemmat järjestävät juhlia ja menevät sitä ennen ostamaan kukkia. Laura lukee Mrs. Dallowayta ja samastuu päähenkilöön. Kaikkien tarinoitten naiset ovat onnettomia omalla tavallaan, ja itsemurha kummittelee taustalla.

Rakkaus samaan sukupuoleen on myös tarinoita yhdistävä tekijä. Virginia Woolf ja Laura elävät ajassa, jolloin heidän on tukahdutettava nämä tunteet. Clarissa taas elää seksuaalisen vapautumisen aikakaudella avoimesti toisen naisen kanssa, mutta sekään ei tee elämää helpoksi.

Tunnit on kolmen hienon naisnäyttelijän juhlaa. Kidman esittää Woolfia lähes lähes tuntemattomaksi maskeerattuna. Paljon keskustelua herättänyt tekonenä ei ole kuitenkaan itsetarkoitus: sillä on saatu aikaan roolihahmo, jonka kasvoilla tavalliselta ja värittömältä näyttävän naamion takana välähtää Nicole Kidmanin eloisa katse.

Myös Julianne Moore väärässä paikassa olevana epätoivoisena vaimona ja Meryl Streep muitten puolesta uhrautuvana Clarissana istuvat rooleihinsa vakuuttavalla tavalla.

Sivuosista nousee esiin John C. Reillyn ja Ed Harrisin ohella Lauran poikaa esittämä lapsinäyttelijä Jack Rovello, joka palvoen tarkkailee äitiään.

Philip Glassin kauniisti soljuva musiikki sitoo tarinat hypnoottisesti toisiinsa. Kuvaaja Seamus McGarvey, lavastaja Maria Djurkovic ja pukusuunnittelija Ann Roth ovat rakentaneet kolme toisistaan poikkeavaa aikakautta täydellisyyttä hipovalla kosketuksella.

Tunnit on harvinaisuus: runollinen ja syvältä viiltävä tarina ilman turhaa sentimentaalisuutta tai siirappisuutta. Vaikka siinä on jatkuvasti alakuloinen vire ja teemat tuntuvat raskailta kuin kivet Virginia Woolfin taskuissa, itse elokuva ei masenna vaan palkitsee katsojansa. Katsottuaan Tunnit ymmärtää miten jokainen elämä on ainutlaatuisen arvokas ja täynnä käyttämättömiä mahdollisuuksia.

Jussi Huhtala

Tunnit -elokuvan traileri

Lisää luettavaa