Tunturin tarina

GENRE ENSI-ILTA 03.12.2021 TÄHDET

Lyhyestä virsi kaunis: Tunturin tarina on luontodokumenttien mestariteos

Tunturin tarina on jatkoa MRP Matila Röhr Productionsin tuottamille huikean hienoille ja menestyksekkäästi katsojia elokuvateattereihin keränneille Metsän tarinalle (yli 90 000 katsojaa) ja Järven tarinalle (yli 191 000 katsojaa).

Uusin dokumentti vie katsojat jättiläisten ja luonnonhenkien Pohjolaan, aina Jäämeren rannoille saakka ihastelemaan pohjoisen luontoa. Elokuvan taustakertomus perustuu Antti Tuurin ajatukseen tuntureista nukkuvina jättiläisinä.

Pian sitä huomaakin ihastelevansa horisontissa lymyileviä tuntureiden muodostamia pyllyjä, lantioita ja rintoja. Elokuvassa on erinomaisesti kirjoitettu tarina, joka pistää mielikuvituksen laukkaamaan ja piirtää myyttiset jääjätit valkokankaalle.

Tunturin tarina esittelee Lapin erämaat eri vuodenaikoina. Pohjolan eläimiin tutustutaan lähes inhimillisinä, maagisen lumoavina olentoina. Kaikenlaisia vekkuleita tyyppejä, niin tuttuja kuin tuntemattomampiakin, vilahtelee valkokankaalla katsojien riemuksi.

Mukana ovat muun maussa hilpeä kärppä, voimakas karhu, roteva ahma, ylväs lapinpöllö, viekas tunturipöllö ja vekkuli pikkukotka. Nähdäänpä myös poroja, kuukkeleita, kettuja, riekkoja sekä yllätyksenä eräs jättimäinen, hieman harvinaisempi merinisäkäs.

Eläimet esittelevät jonkinlaisen uskomuksen tai kertovat kansantarinan, joissa ihminen ja luonto kohtaavat. Tarinat voivat olla jo monelle tuttuja, mutta nyt ne on kerrottu aivan uudesta näkökulmasta: luonnon ja eläinten silmin. Peter Franzén toimii elokuvan kertojana, luonnon lempeänä äänenä.

Musiikista vastaa tällä kertaa neljän naisen muodostama, maailmallakin kunniaa niittänyt Tuuletar-yhtye. Jussi-palkittu Panu Aaltio on säveltänyt edellisten dokumenttien tapaan soundtrackin.

Heleän kauniit sävellykset tukevat täydellisesti valkokankaan tapahtumia herättäen ne henkiin. Franzén pohjustaa kertomukset, jonka jälkeen musiikki ja komeat kuvat loitsivat luontotaikuutta valkokankaalle. Kokonaisuudesta syntyy haikean runollinen, lähes uskonnollinen kudelma, josta muodostuu lopulta jopa syvällisempi kokemus kuin Metsän tai Järven tarinasta.

Uskomaton suoritus tekijätiimiltä. Tunturin tarina on ylimaallisen lumoava ja maagisen nautinnollinen katsomiskokemus. Harvoin elokuvat on tehty näin suurella ja lämpimällä rakkaudella luontoa kohtaan. Mestariteos.

Niko Ikonen


YouTube video