Tyylikäs lähtö

GENRE ENSI-ILTA 12.04.2017 TÄHDET

Joe (Michael Caine) on velkaantunut eläkeläinen, jolta aiotaan viedä vielä jopa asunto alta. Hän joutuu aseellisen ryöstön silminnäkijäksi käydessään valittamassa hälyttävää tilannettaan pankissaan. Ryöstössä rahat vaihtavat omistajaa, mutta kukaan ei loukkaannu. Samalla Joen päässä alkaa kyteä ajatus rikoksen kopioimisesta. Tunnetta ruokkii vielä entisestään kiristyvä rahatilanne.

Hänen parhaat ystävänsä, olemassaololleen merkitystä hakevat Willie (Morgan Freeman) ja Albert (Alan Arkin) ovat myös taloudellisessa ahdingossa. Kun entinen työpaikka laittaa muutenkin pienet eläkkeet jäihin, herrat päättävät yhteistuumin kostaa koko systeemille tyhjentämällä ison ja ilkeän pankin kassat.

Kolmikolla ei ole mitään menetettävää, mutta rytinällä lähteminen ei onnistu helposti. Vaikka heiltä löytyy iän tuomaa viisautta, ei kroppa oikein enää pysy mukana. Lisähaastetta tuo myös pappojen täydellinen kokemattomuus kaidan tien ulkopuolella tallaamisesta.

Tyylikkäässä lähdössä on paljon onnistuneita vitsejä vanhuksista ja vanhenemisesta, mutta se sisältää myös harmillisen runsaasti rasittavan teennäistä dialogia. Näyttelijät pelastavat kuitenkin paljon. Caine, Freeman sekä Arkin pelaavat hyvin yhteen ja onnistuvat kohottamaan dramaturgisesti köyhemmänkin kohtauksen mukiinmeneväksi.

Myös pienemmät roolit ovat onnistuneita. Matt Dillon on kolmikkoa jahtaava poliisi ja Christopher Lloyd seniili ikäloppu, joka ei enää jaksa ymmärtää mitään häntä ympäröivän maailman tapahtumista.

Päähenkilöt ovat tarpeeksi sympaattisia, jotta heidän toimilleen hurraa alusta loppuun. Kaikki tuntuu kuitenkin käyvän uskomattoman näppärästi, ja hommat kääntyy ehkä liiankin parhain päin. Lopussa leffa alkaakin palauttaa mieleen kesäteatterinäytelmien viimeisiä kohtauksia.

Tyylikäs lähtö perustuu samannimiseen, vuonna 1979 ensi-iltansa saaneeseen elokuvaan. Ajat ovat muuttuneet radikaalisti alkuperäisen leffan ilmestymisestä, ja siksi sen juonta on kenties hieman vaikeampi hyväksyä aikana, jolloin aulan kahviautomaatista saa luultavasti käännettyä enemmän käteistä kuin itse pankista.

Elokuva antaa uusia merkityksiä kunnialla vanhenemiselle. Tyylikäs lähtö on turvallista hassuttelua, joka jättää hyvän mielen. Siitä on helppo nauttia kaikista puutteista huolimatta, vaikka se välillä kompasteleekin omaan näppäryyteensä.

 


YouTube video