Ulvilan murhamysteeri

GENRE ENSI-ILTA 03.10.2014 TÄHDET

Vuoden 2006 lopulla tapahtui rikos, joka Suomen mittakaavassa olisi sellaisenaankin jäänyt ihmisten mieliin. Ulvilassa murhattiin verisesti nelilapsisen perheen isä. Poliisi etsii turhaan paikalta paennutta huppupäistä puukottajaa.

Muutama vuosi myöhemmin tapahtuu käänne, joka nostaa tapauksen yhdeksi omituisimmista rikostutkimuksista Suomen historiassa. Lainvartijoiden syyttävä sormi kääntyy nimittäin osoittamaan perheen äitiä. Sen jälkeen murhasyytteen saanut Anneli Auer on jo vapautettu, vangittu uudelleen ja vedetty lokaan muun muassa saatananpalvonnasta ja törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytettynä. Eivätkä siinä edes ole tapauksen omituisimmat käänteet, kertoo Pekka Lehdon pitkään kuvattu ja työstetty dokumentti Ulvilan murhamysteeri.

Lehto ei yritä ratkaista rikosta, joka tätä kirjoitettaessa on edelleen auki, ja josta vieläkin käydään oikeutta. Hän esittää tiedossa olevia faktoja, esittelee henkilöitä niin syyttäjän kuin puolustuksen puolelta ja antaa katsojan itsensä muodostaa käsityksensä tapauksesta. Se ei olekaan helppoa, kun pakostakin miettii, antaako Auer itsestään kuvan, joka voisi sopia julman murhaajan profiiliin. Vai onko kyseessä epäpätevien viranomaisten totuudesta piittaamaton yritys pitää kiinni omasta uskottavuudesta?

Koko tapahtumasarja on niin uskomaton, että siitä on jo valmis uskomaan ihan mitä tahansa. Totuus ei kuitenkaan ole mielipide, vaikka dokumentissa yksi oikeusprosessin kannalta oleellinen henkilö muuta väittäisikin.

Lehdon koukuttavan jännittävästi kertoma käänteiden ketju naurattaisi, ellei se olisi niin riipaiseva. Elokuvan suureksi eduksi – kiinnostavuuden ja jännittävyyden ohella – on ehdottomasti mainittava se, että vaikka tarina lavastettuine ja autenttisine kuva- ja äänimateriaaleineen ahdistaa, se välttää sosiaalipornon karikot selvästi. Huolimatta siitä, ratkeaako tapaus suuntaan tai toiseen, korvaamatonta vahinkoa on jo tapahtunut muutenkin kuin yhden ihmiselämän menetyksen verran. Suomalainen oikeusjärjestelmä kokee elokuvassa melkoisen kolhun, mutta sekin kalpenee yhä jatkuvan ja mutkistuvan prosessin traagisten ihmiskohtaloiden rinnalla.

 Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat