Us

Jordan Peelen Us ammentaa Raamatusta, populaarikulttuurista ja ihmisen psykologiasta. Us tarjoaa matkan ihmisyyden pimeimpiin puoliin satiirisella kierteellä. Nauti siis kyydistä!

22.3.2019 08:07
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 22.03.2019

Vuonna 1986 nuori Adelaide (Madison Curry) vierailee Santa Cruzin rantahuvipuistossa riitelevien vanhempiensa kanssa. Adelaide lähtee hetkeksi omille teilleen. Rannalla on peilitalo, jonka katolla välkkyy kutsuvasti: ”Löydä itsesi”. Adelaide menee sisään ja kokee jotain traumaattista.

30 vuotta myöhemmin Adelaide Wilson (Lupita Nyong’o) matkustaa samoihin maisemiin oman perheensä kanssa. Nelihenkinen perhe viettää päivän Santa Cruzin rannalla seuranaan hulppeasta elämästä nautiskeleva Tylerin pariskunta ja heidän ärsyttävät teinikaksosensa. Palattuaan kotiin kesäpaikkaansa Wilsonit huomaavat illan tullen neljä varjoa talonsa pihassa. Käy ilmi, että vierailulle ovat tulossa heidän kaksoisolentonsa, jotka ovat kaikkea muuta kuin mukavia.

Us-elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Jordan Peele, joka on tehnyt uraa myös koomikkona. Esikoisohjauksestaan Get Out (2017) Peele palkittiin parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscarilla. Myös Us-elokuvan käsikirjoitus on rakennettu taitavasti. Peelen koomikkotausta näkyy dialogin aidosti hauskoissa vitseissä, joten Us myös naurattaa silloin kun ei kauhistuta.

Us pelaa taitavasti negatiivisen kaksoisolennon teemalla. Elokuva on todella monikerroksinen. Jo sen nimi viittaa sekä ”meihin” että Yhdysvaltoihin. Metaforisella tasolla Us nostaa keskiöön ihmisten eriarvoisuuden. On olemassa etuoikeutetut ”me” ja hyljeksityt toiset. Samalla se kuvaa ihmisen kahta eri puolta – mukavaksi kiillotettua julkisivua ja tukahdutettua toista, joka pyrkii pinnan alta ulos.

Us vilisee intertekstuaalisia viittauksia. Siinä viitataan Raamatun Jeremian kirjan kohtaan 11:11 (Katso minä tuotan heille onnettomuuden, josta heillä ei ole pääsyä; ja kun he minua huutavat, en minä kuule heitä) ja lapsi-Adelaidella on päällään Michael Jacksonin Thriller-paita, joka viittaa eläviin kuolleisiin. Elokuvassa viitataan myös vuoden 1986 Hands Across America -kampanjaan, jossa ihmisten oli tarkoitus muodostaa ihmisketju läpi Amerikan. Kampanja keräsi varoja kodittomuutta ja köyhyyttä vastaan.

Peelen Us pelaa paljon varjoilla, peilikuvilla ja heijastumilla. Ajatus minän tukahdutetusta kaksosesta on lähellä jungilaisen psykoanalyysin varjon ideaa. Varjo on se osa persoonallisuutta, joka on tiedostamaton ja usein ristiriidassa tietoisen minän kanssa.

Us-elokuvan kuvauksesta vastaa Mike Gioulakis. Kuvien kompositiot ovat pysäyttävän hienoja. Peelen luoma visuaalinen maailma on myös huikea. Valoa ja varjoa sekä punaista kontrastivärinä on käytetty elokuvassa toimivina tehokeinoina. Maanalainen kaksoisolentojen maailma on sekin visuaalisesti vaikuttava.

Kaikki näyttelijät tekevät elokuvassa hienot kaksoisroolit, mutta Lupita Nyong’o on ilmiömäinen varsinkin Adelaiden kammottavana kaksoisolentona Redinä.

 

Us -elokuvan traileri

Lisää luettavaa