Valkoinen raivo

GENRE , ENSI-ILTA 27.11.2015 TÄHDET

Musta raivo tarkoittaa sitä, kun ihminen menettää malttinsa salamannopeasti eikä pysty hallitsemaan tekojaan. Valkoiseksi raivoksi kutsutaan sitä, kun epäoikeudenmukaisesta kohtelusta tai kiusaamisesta syntyneet traumat kanavoidaan analyyttiseksi ja kylmäveriseksi kostosuunnitelmaksi.

Arto Halosen elokuva Valkoinen raivo kertoo Laurista, jonka valkoinen raivo sai aikaan fantasioita joukkomurhasta. Vuosien jälkeen Lauri alkoi tutkia joukkomurhia omien kokemuksiensa ja tuntemustensa pohjalta.

Elokuva on saanut inspiraation Suomen Kuvalehdessä julkaistusta laajasta artikkelista.

Lauri oli keskiluokkaiseen perheen lahjakas lapsi, jolle isän kuolema ja koulun vaihto aiheuttivat pysyviä traumoja. Kotona Laurin oli liian nuorena omaksuttava perheen pään rooli. Koulussa häntä kiusattiin ulkopuolisena. Laurin koko maailmankuva alkoi murentua. Hän alkoi suunnitella kostoa, josta tulisi sovitus kaikelle sille, mitä hän oli joutunut kärsimään. Lauri kiinnostui miekoista ja ampuma-aseista ja harjoitteli niiden käyttöä.

Kiusaaminen ei loppunut aikuisiälläkään. Lauri opiskeli yliopistossa ja menestyi hyvin, mutta sielläkin hän kohtasi syrjintää ja aiheettomia syytöksiä.

Arto Halonen tunnetaan sekä dokumenttien (Magneettimies, Sinivalkoinen valhe) että fiktiivisten elokuvien (Prinsessa, Isänmaallinen mies) tekijänä. Valkoinen raivo on molempia.

Elokuvassa nähdään televisiouutisia ja muuta arkistokuvaa muun muassa Myyrmannin, Jokelan ja Utøyan joukkomurhista. Laurin eri vaiheet lapsuudesta aikuisikään on sen sijaan dramatisoitu. Elokuvan kertojanakin toimivaa Lauria esittää näyttelijä, ja hänen todellinen henkilöllisyytensä pidetään salassa elokuvan alusta loppuun.

Dramatisoidun materiaalin suuresta määrästä syntyy ristiriitainen kokemus, koska katsoja olettaa katsovansa dokumenttielokuvaa. Lopulta on mahdotonta tietää, mikä elokuvassa on totta ja mikä ei.

Hämmentävästä toteutustavasta huolimatta Valkoinen raivo on vaikuttava ja rankka elokuva, joka herättää kysymyksiä kiusaamisesta ja yhteiskunnan kipupisteistä. Halonen osoittaa olevansa eturivin elokuvantekijöitä Suomessa.


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat