Vesku

8.9.2010 12:04
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 03.09.2010

Mika Kaurismäen tuotanto pitää sisällään kohta jo kymmenkunta dokumenttia ensimmäisestä kokoillanpitkästä Saimaa-ilmiö aina lähes Veskun kanssa samaan aikaan valmistuvaan Miriam Makeba -muotokuvaan Mama Africa. Pääosin ulkomailla viihtyneen ohjaajan edellisissä Suomi-filmeissä Haarautuvan rakkauden talossa ja Kolme viisasta miestä oli vahva comebackin maku. Samaa ei ikävä kyllä voi sanoa Veskusta.

Ensiesityksensä Loirin kesänviettopaikassa Inarissa jo elokuussa saanut dokumentti tuntuu vahvasti tilaus- tai kaverityöltä. Se on kertovinaan jotain uutta Vesa-Matti Loirista mutta ei kuitenkaan pääse juurikaan iltapäivä- tai naistenlehtiä pidemmälle. Vesku on lahjakas, Vesku on sairas, Veskulla on naisia, velkoja ja yksinäisyyden linnake Inarissa, jossa hän laulaa Leino-tulkintoja kalastellessaan. Läheiset ihmissuhteet peilataan Uuno Turhapuro -kohtauksiin ja lapsuus Mikko Niskasen Pojat -elokuvaan. That’s it. Loiri on itse sanonut elokuvan pressitilaisuudessa, että hän ei ole halunnut itsestään virallista elämänkertaa, koska se satuttaisi liian monia ihmisiä. Petri Nevalaisen epäviralliselle elämäkerralle Saiskos pluvan, Vesa-Matti Loiri taiteilija ei antanut siunaustaan, vaikka sen sisältö ei juurikaan poikkea tästä dokumentista.

Elokuva alkaa Loirin jazzahtavalla Kirkkokonsertilla, ja elokuvan lopuksi Loiri kiipeää Provinssirockin lavalle. Intiimisti kuvatut konserttitulkinnat alkavat olla jo niin taiteellisia, että musiikin kuunteleminen vaikeutuu ja katsoja samaistuu lähinnä Loirin tuskaiseen ilmiasuun lavalla. Ollaan lähellä Johnny Cashin viimeisten vuosien tulkintoja. Viimeisimmän levynsä studioäänityksissä mies onkin sitten paremmassa vedossa. Tätä muusikko-Loiria olisi suonut elokuvaan enemmänkin.

Dokumentin parasta keskusteluantia ovat tapaamiset Kalle Holmbergin ja Esko Salmisen kanssa. Niissäkään ei ikävä kyllä päästä paljon pintaa syvemmälle. Kaikilla tuntuu olevan halu päästää ikääntynyt ja sairas mies mahdollisimman helpolla. Ratkaisu voi tietenkin eettiseltä kannalta olla oikea, mutta Loirin veroinen taiteilija ansaitsisi perusteellisen henkilökuvan. Sen verran merkittävä henkilö hän on ollut suomalaisessa kulttuurielämässä. Malliksi sopisi hyvin Helsingin juhlaviikoilla ensi-iltansa saanut Peter von Baghin kolmiosainen Mikko Niskanen -dokumentti Ohjaaja matkalla ihmiseksi (TV2 joulukuun 19. päivä alkaen).

Vesku -elokuvan traileri

Vesku - Traileri

Filmtrailer.com

Lisää luettavaa