Viimeinen talo vasemmalla

22.5.2009 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Grindhouse-elokuvan järkyttävä klassikko on muuttunut multipleksejä varten pliisuksi.

  Jälleen uusi 1970-luvun kauhuelokuvan uusintaversio saapuu sulostuttamaan elokuvaruutujamme. Alkuperäinen Last House on the Left, Wes Cravenin esikoisohjaus, oli sekin uusintaversio Ingmar Bergmanin elokuvasta Neidonlähde. Cravenin versio oli aikanaan myös yksi aikakautensa järkyttävimmistä kauhuelokuvista. Vähemmän yllättäen uusintaversio on siihen verrattuna pliisu.

  Järvimökillä perheensä kanssa lomaileva teini-ikäinen Mari kyllästyy kalkkisten seuraan ja lähtee tapaamaan ystäväänsä kaupungille. Tytöt tapaavat ujon pojan nimeltä Justin, joka vihjaa omistavansa hyvälaatuista pilveä. Justinin motellihuoneessa bileet keskeytyvät, kun hänen isänsä saapuu paikalle. Vanhakantaisen papan sijaan mies onkin vaarallinen vankikarkuri Krug, joka ei ole kovinkaan hellä teinityttöjä kohtaan.

  Viimeinen talo vasemmalla ei vakuuta millään osa-alueellaan. Kuvamaailma on nykykauhulle tyypillisen ruskeansävyinen. Musiikki on haukotuttavan tavallista dramaattista jumputusta. Näyttelytyö vaihtelee kamalasta sunnuntai-iltapäivän perhedraamatasolle. Monet hahmot – varsinkin uusintaversioon lisätyt – ovat ärsyttäviä, ja heidän tappamiseensa menee ihan liian kauan. On turha kuvitella, että keneenkään edes etäisesti kiintyisi. Alkuperäisversion iljettävät pahikset olivat sentään persoonallisia.

  Cravenin elokuva toimi ensinnäkin moraalisaarnana ja toiseksi tutkielmana siitä, miten raadollisia ihmiset pohjimmiltaan ovat. Jokerin ajatusmaailmaa muistuttavan alkuperäiskäsikirjoituksen mukaan tavallisetkin ihmiset voivat muuttua raivoaviksi psykopaateiksi, jos heidät ajetaan kauheuksien kautta siihen. Yhden henkilön kohtaloa sievistämällä uusintaversio vie tältä pohjaa.

  Katsojan mielenkiinto nousee lopussa väkivallan kohotessa täysin älyttömälle splatter-tasolle. Kohelluksesta saa parit hyvät naurut, mutta toisaalta se tuhoaa entisestäänkin elokuvan sanomaa. Tämäkin remake on tehty vain rahastusmielessä tuttua elokuvannimeä hyödyntäen. Mitään kunnon sisältöä siitä on turha etsiä.

  Lisää luettavaa