Viiru ja Pesonen – Paras joulu ikinä

GENRE ENSI-ILTA 25.11.2016 TÄHDET

Viiru ja Pesonen – Paras joulu ikinä -elokuvan on ohjannut saksalais-iranilainen Ali Samadi Ahadi. Hän ohjasi myös vuoden 2014 elokuvan Viiru ja Pesonen: Pikkukepposia ja suurta ystävyyttä.

Viiru ja Pesonen ovat Sven Nordqvistin lasten kirjoista tunnettu parivaljakko. Viiru on raidallisia housuja käyttävä kissa, joka asuu vanhahkon, perheettömän miehen, Pesosen, kanssa. Maatilalla puhuvien kanojen kanssa mukavaa elämää viettävistä Viirusta ja Pesosesta on tehty useita piirroselokuvia, sarjakuvia ja tietokonepelejä sekä useita muita oheistuotteita.

Uutuus kertoo Viirun ja Pesosen joulunvietosta ja erilaisista kommelluksista, kun yllättäen Pesonen loukkaa jalkansa joulukuusen hakumatkalla. Pesonen ei vammansa takia pysty hoitamaan jouluvalmisteluja. Viiru on tästä syystä aivan maassa tämän takia. Tästä kun olisi pitänyt tulla paras joulu ikinä, kuten Pesonen on luvannut.

Miten käykään, kun ei ole joulukuusta, joulusiivous on kesken ja maitokin on lopussa? Kanat ryhtyvät lakkoilemaan ja jouluateriaksi on vain porkkanoita. Silti Pesonen ei suostu pyytämään apua tai ottamaan sitä vastaan naapureilta. Vaikka Kosonen on käynyt tarjoamassa apuaan useaan kertaan ja kutsunut Viirun ja Pesosen jouluaterialle perheensä luokse, Pesonen on aina selittelemässä pärjäävänsä yksinkin.

Teos on selkeästi suunnattu lapsille. Siinä on paljon kaatuilua ja kompastelu, mikä on lapsista aina hauskaa. Dubbaus on onnistunut mukiinmenevästi. Itse asiassa alussa ei edes huomaa elokuvan olevan dubattu, mutta loppua kohti sen alkaa tiedostaa. Animointi on toteutettu hyvin, mutta tarina on hyvin samanlainen kuin Jörgen Lerdamin ohjaamassa vuoden 2005 piirroselokuvassa Viiru ja Pesonen joulupuuhissa.

Toisaalta uutuus eroaa Joulupuuhissa-piirroselokuvasta lauluillaan, joita tässä versiossa nähdään useitakin.

(EPISODI/Sini Pirttikangas)