Viraali

GENRE ENSI-ILTA 30.06.2017 TÄHDET

Jännityksestä ja ajankohtaisesta pohdiskelusta huolimatta Viraali jää hiukan sekavaksi, eikä jenkkileffamainen poliisiammuskelu vakuuta.

Viraali on kotimainen indietuotanto, joka on tekijöidensä ensimmäinen kokopitkä elokuva. Veljekset Thomas ja Peter Laine tekivät elokuvaa sivutoimisesti, joten tuotanto vei aikaa. Ennakkosuunnittelu oli projektissa tärkeää: jokainen ruutu piirrettiin kuvakäsikirjoitukseen kuvausten ja leikkauksen helpottamiseksi. Elokuvaa varten kuvattiin nelisentuhatta ottoa ja sävellettiin satoja minuutteja musiikkia.

Ohjaajana, käsikirjoittajana ja tuottajana toimineen Thomas Laineen tavoite oli vangita elokuvassa hetkellisyys ja verkottuminen, joka aikaamme liittyy. Viraalissa seurataan kuuden eri-ikäisen ja eri tilanteessa olevan henkilön arkea.

Janne (Vili Korteniemi) on nuori räppäri, joka haaveilee musiikkiurasta ja harrastaa ampumista. Pohdiskeleva ja tunteellinen Kari (Frans Isotalo) työskentelee poliisina ja ihastuu kontrabasistiin (Saga Sarkola) kamppaillessaan samalla uudenlaisen työtilanteen kanssa. Muita päähenkilöitä ovat rikoksiin sekaantuva elektroniikkamyyjä (Visa Sarparanta), ongelmiin joutuva pankkiiri (Mika Melender) ja tämän syöpää sairastava ex-vaimo (Anne Polvi).

Tarinan on tarkoitus näyttää, kuinka kaikki ovat lopulta yhteydessä toisiinsa ja elämä luo verkostojaan kaikilla tasoilla. Kaikkien päähenkilöiden keskinäinen yhteys jää kuitenkin hiukan heikoksi. Hahmojen kohtaamiset vaikuttavat vaivaantuneilta, mutta toisaalta osa kuvatuista hetkistä koetaan tosielämässäkin kiusallisiksi. Kuka ei olisi epävarma ensimmäisillä treffeillä, työhaastattelussa tai tavatessaan entisen puolisonsa vuosien jälkeen.

Peter Laineen kuvaus kiinnittää huomion. Hän päätti jo tuotannon alussa erottautua kuvaustyylillään ja otti vaikutteita tanskalaisesta elokuvasta. Toimintakohtauksissa kamera seuraa tapahtumissa tiiviisti mukana ja saa katsojan varuilleen. Tapahtumapaikkaa Helsinkiä katsoja saa ihastella lukuisissa ilmakuvissa. Kuvaustyyli kuvaa aikamme henkeä, mutta vaikuttaa välillä myös ilmakuvilla mässäilyltä.

Loppukohtauksessa tiivistyy jotain olennaista ajastamme – mikä on viraalihitin hinta?

 


YouTube video