Wonder Wheel

1950-luvulle sijoittuva unelmointi paremmasta elämästä, sitä tavoitellessa tehdyistä huonoista ratkaisuista ja katumuksesta ei ole tekijänsä parhaita, mutta silti mainio.

28.12.2017 14:45
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 29.12.2017

Wonder Wheel on yli 45-metrinen maailmanpyörä Brooklynin Coney Islandilla. Siinä on pyörän ulkoreunalla olevien kiinteiden istuinpaikkojen lisäksi vaunuja, jotka liikkuvat kiskoilla pyörän ulko- ja sisäkehän välillä laitteen pyöriessä.

Woody Allenin Coney Islandin ulkoilmahuvittelualueelle sijoittuva uutuuselokuva on ottanut nimensä kyseisestä maamerkistä. Laite näkyy elokuvassa, mutta yksikään sen hahmoista ei istu sen kyydissä, eikä se sinänsä liity tarinaan tai elokuvan juoneen millään tavalla. Ennemmin se symboloi ihmisten korkealentoisten toiveiden ja tekojen taipumusta palata maan tasalle. Samoin Wonder Wheelin ihmiset tarttuvat muihin odottaen oman elämänsä muuttavaa ihmettä – huomaamatta, että he pyörivät samaa ympyrää omia virheitään toistaen.

Kate Winslet on Ginny, 1950-luvun Coney Islandilla asuva tarjoilija, jonka mies Humpty (Jim Belushi) hoitaa paikallista karusellia. Keski-ikäisen, toimeentulon rajamailla kituuttavan pariskunnan elämä mullistuu enemmän kuin he aluksi uskovatkaan, kun taloksi asettuu myös Humptyn aikuinen tytär. Juno Templen esittämä Carolina on särkenyt isänsä sydämen lähtemällä aikoinaan gangsterin matkaan. Nyt samainen mies etsii Carolinaa pahoissa aikeissa, joten lämminsydäminen Humpty hautaa erimielisyydet ja tarjoaa tyttärelleen turvapaikan.

Neuroottiselle ja päänsäryistä kärsivälle Ginnylle tulokas tietää vain lisää vaivaa, mutta lohtua elämään suo uimarannan uusi komea hengenpelastaja. Justin Timberlaken esittämä Mickey ei kavahda ryhtyä suhteeseen hieman vanhemman naisen kanssa, koska se sopii kirjailijaksi haaveilevan miehen havittelemaan boheemielämään. Kun myös Carolina tapaa Mickeyn, Ginny alkaa yhtäkkiä pakkomielteenomaisesti nähdä miehen pelastusrenkaanaan parempaan elämään.

Wonder Wheel ei kuulu Allenin aivan terävimpään kärkeen, mutta miehen filmografiassa keskinkertaisempikin elokuva on yleisessä vertailussa mainio. Se on jopa hänelle korostetun näytelmällinen, ja Ginnyn syöksykierre tuo mieleen muutamiakin kuuluisia sukulaistarinoita. Näytelmällisyyttä korostaa Timberlaken asettaminen kertojaksi, millä ei ole loppujen lopuksi merkitystä tarinan kannalta, onpahan vain Allen-maneeri.

Elokuvan vahvuuksiin kuuluu näyttelijäkaarti, jonka Allen on muokannut täydellisesti mielessään olleiksi tyypeiksi. Kaikki vastakkainasettelut olisivat helposti voineet olla kaavamaisia tai huvittavia, mutta hyvät näyttelijät tekevät niistä uskottavia. Erityisesti Ginnyn ja Carolinan yhdistelmä yleisnaisellista lojaaliutta ja kilpasiskojen katkeruutta on loistavassa vedossa olevan kokeneen Winsletin ja mainiosti puolensa pitävän nuoren Templen käsissä koko tarinan selkäranka.

 

Wonder Wheel -elokuvan traileri

Lisää luettavaa