Yö armahtaa

GENRE ENSI-ILTA 08.10.2021 TÄHDET

Kiinnostava ja hienosti näytelty elokuva kompastuu teroittamattomaan käsikirjoitukseen.

Jonkinlaisena vastaparina yli kymmenen vuoden takaiselle Kolmelle viisaalle miehelle Mika Kaurismäen uusin elokuva on sekoitus jotakin uutta ja vanhaa. Yö armahtaa kuvattiin Corona Baarissa, joka oli poikkeuksellisesti kiinni koronan takia.

Kolme miestä päätyy sattuman kaupalla vappuna yhteen keskustelemaan syntyjä syviä. Elokuva yhdistää jälleen tutun näyttelijätrion: Pertti Sveholmin, Timo Torikan ja Kari Heiskasen. Vaikka elokuvan käsikirjoittajaksi on merkitty Kaurismäen lisäksi Sami Keski-Vähälä, iso osa sisällöstä on näyttelijöiden improvisoimaa, minkä huomaa sekä hyvässä että pahassa.

Vaikka dialogi on luontevaa, välillä filosofoidaan ehkä turhankin taidepiirelle ominaisella tavalla, joka tuntuu sotivan hahmojen olemusta vastaan. Keskustelun seuraaminen ei missään tapauksessa ole pitkästyttävää, mutta olisi vaatinut terävämpää kärkeä, kuten koko elokuvakin.

Yö armahtaa seuraa kiinnostavaa pientä tarinaa, joka nousee kahden muun miehen tarinoiden yläpuolelle. Tilanne sen sijaan laukeaa antiklimaattisesti, kun mukaan ympätään väkinäinen neljäs hahmo. Tunnelmallisessa elokuvassa on hyvät lähtökohdat, mutta toteutus olisi kaivannut viilaamista.

Jesse Raatikainen


YouTube video