Näistä animesarjoista pitäisi tehdä pitkä elokuva – katso Top 10

28.10.2015 10:49

Hollywood, nyt tarkkana! Episodi listaa kymmenen animesarjaa, joista olisi mahdollista tehdä hyvä näytelmäelokuva.

Japanilainen animaatio on suositumpaa kuin koskaan. Suomessakin järjestetään useita tapahtumia, jossa voi tavata animaatiotyylin fanittajia. Animessa kiinnostavat hahmot, jotka ovat vaihtelua perinteisissä piirretyissä nähtyihin hyvä–paha-asetelmiin. Sarjojen suosioon voi vaikuttaa myös se, että niitä tehdään kaikille, ei vain lapsille. Animesta löytyykin joitakin erittäin outoja tarinoita, hahmoja ja maailmoja.

Viime aikoina on uutisoitu manga- ja animesarjoista, joista olisi mahdollisesti tulossa länsimaiset uusintaversiot: Guillermo del Toro on lähettänyt HBO:lle käsikirjoituksen Monster-sarjan pilottijaksosta, Death Note -elokuva on tekeillä (ja on vaihtanut ohjaajaa kolme kertaa) ja Scarlett Johanssonin tähdittämä amerikkalaisversio Ghost in the Shell on työn alla. Viime vuoden toimintaelokuva Edge of Tomorrow japanilaiseen pienoisromaaniin ja animesarjaan nimeltä All You Need Is Kill.

Näiden uutisten valossa teimme listauksen kymmenestä japanilaisesta animaatiosarjasta, joista voisi olla mahdollista tehdä hyvä näytelty elokuvaversio Japanin ulkopuolella. Sarja, joka on sovitettavissa sellaisenaan on lähempänä listan kärkeä kuin sellainen, josta täytyisi ottaa pois tai muuttaa hahmoja tai sarjan elementtejä. Listan kärjessä ovat sarjat, joissa tarinallisesti on myös jotain uutta tutun kerronnan rinnalla. Huolimatta sijoituksesta kaikki ovat sellaisia, joita voi suositella.

Teksti: Emmi Hattunen

10. Nana (2006)

10

Kaksi samannimistä tyttöä kohtaa junassa, ja heistä tulee kämppäkavereita. Toinen on punkrockbändin laulaja, toinen on pikkukaupungin kiltti tyttö etsimässä rakkautta suurkaupungista.

Nana on nuorille naisille suunnattu draamasarja. Siinä on mielenkiintoisinta alkuasetelma ja kasvava hahmokaarti. Nanan sarjakuvaversio oli vuonna 2005 maailman neljänneksi suosituin mangasarjakuva. Siitä on myös tehty anime ja kaksi japanilaista näyteltyä elokuvaa.

Vaikka olisikin mielenkiintoista nähdä länsimainen versio Nanasta on siinä myös uhkana, että se ei erotu tarpeeksi hyvin genrestä, jossa se joutuisi kilpailemaan nuorten aikuisten romaanisovitusten kanssa. Sitä aluetta hallitsee jo kolme eri elokuvasarjaa, joista yksi on vasta päättymässä ja lisää on tulossa.

9. Cowboy Bebop (1998)

09

Spike ja Jet ovat avaruuden halki matkustavia palkkionmetsästäjiä. He ovat palkattavissa hommaan kuin hommaan parhaimpaan hintaan. Cowboy Bebopissa on hyvä sekoitus scifiä, komediaa, draamaa ja hienoja taistelukohtauksia. On siis ihme, ettei sarjasta ole jo yritetty tehty näyteltyä elokuvaa. Sitä on yritetty, mutta elokuvan nykyinen tila on joko kuollut ja kuopattu tai tuotantohelvetissä.

Watanabe Shinichiron mukaan elokuvan tuotanto kärsii ”Hollywood-ongelmista”, kun taas tuotannossa mukana olleen Keanu Reevesin mukaan elokuvan käsikirjoitus on yksinkertaisesti liian kallis toteuttaa. Toivottavasti he onnistuvat tekemään menoleikkauksia. Cowboy Bebop on sarja, joka on maailmanlaajuisesti suosittu. Jopa vähemmän animesta kiinnostuneet ovat myöntäneet sarjan olevan hyvä.

8. Full Metal Alchemist (2003)

08

Alphonse ja Edward Elric yrittävät herättää alkemian avulla henkiin kuolleen äitinsä. He epäonnistuvat, minkä seurauksena Edward menettää oikean kätensä ja pikkuveli Alphonse koko kehonsa. Edward saa menetetyn käden tilalle automail-proteesin ja Alphonsen sielu on kiinnitetty alkemian avulla jättimäiseen haarniskaan. Palauttaakseen kehonsa ennalleen he etsivät myyttistä viisasten kiveä, jolla voi huijata alkemialle asetettua vaihtokaupan sääntöä: Jos halajaa jotakin, on annettava vastineeksi jotain yhtä arvokasta.

Veljesten seikkailut ja kohtaamiset itkettävät ja naurattavat luoden katsojille unohtumattomia hetkiä. Sarjan filmatisoinnissa täytyy olla tarkkana sovituksen kanssa. Sarjan höpsöimmät ja samalla rakastetuimmat hahmot saattaisivat olla pudotusuhan alla, jos roolit eivät houkuta hahmoja ulkonäöllisesti muistuttavia näyttelijöitä.

7. Toradora! (2008)

07

Ryuji Takasun lempeästä luonteesta huolimatta hänen silmänsä pelottavat kaikkia, jotka ovat hänen kanssaan tekemisissä. Toisena lukiovuotena hän pääsee samalle luokalle kuin parhaat ystävänsä Kitamura ja Minori. Samalle luokalle kolmikon kanssa pääsee myös Minorin paras ystävä Taiga, joka tunnetaan myös nimellä kämmenkoon tiikeri. Hän on pieni ja suloinen mutta ärsyyntyy helposti ja vetää ihmisiä pataan, jos hänelle ryppyillään.

Tyylilajiin huomioon ottaen voisi luulla että tarinan päähenkilöt Ryuji ja Taiga ovat ihastuneita toisiinsa. He ovat ihastuneet toistensa parhaisiin kavereihin, joten he auttavat toisiaan. Selkeästi juoni ei ole mitenkään innovatiivinen. Sen toteutus onkin Toradoran hienous. Yksikään sarjan hahmoista ei ole stereotyyppi, mikä tekee niistä mielenkiintoisia ja hauskoja kukin omalla tavallaan.

6. Basilisk: The Kouga Ninja Scrolls (2005)

06

Kaksi ninjaklaania, Kouga ja Iga, ovat riidoissa keskenään. Molemmat klaanit haluavat toisen Hidetada Tokugawan perillisistä seuraavaksi shoguniksi. Klaanien välinen rauhansopimus jäädytetään, kun shogun-ehdokkaat valitsevat kymmenen edustajaa klaaneista Battle Royalen kaltaiseen taistoon. Tapa tai joudu tapetuksi -taistelussa viimeinen henkiin jäänyt klaanin edustaja voittaa seuraavan shogunin tuen ja suosion tuhansiksi vuosiksi.

Basilisk on kuin miniatyyri Game of Thrones, jossa keskiaikainen asetelma korvataan feodaalisella japanilla ja ritarit ninjoilla. Sarjaa on kehuttu paljon sen toiminnasta ja etenemistahdista. Raakojen toimintakohtausten välissä on myös sivujuoni toisiaan vihollisklaaneihin kuuluvista rakastavaisista. Elokuvasovitus vaatisi ohjaajan joka osaisi pitää toiminnan ja romantiikan täydellisessä tasapainossa.

5. Durarara! (2010)

05

Suurkaupungin sykkeessä liikkuu huhu Mustasta Ratsastajasta, joka rankaisee pahantekijöitä yön pimeydessä. Kaupunkilegendan ympärille kietoutuu tarinoita värijengien kahakoista, mysteerisestä dollarijengistä, päähenkilöiden ystävyyssuhteista ja erään kokin kahakoista pahamaineisen Izaya Oriharan kanssa.

Durararan vahvuus ovat sen hahmot ja miten se kuvaa juorujen ja internetin vaikutusta henkilöiden maineeseen ja elämään. Sen hahmot on samalla hyvin samastuttavia ja tarpeeksi erikoisia pitämään mielenkiinnon yllä alusta loppuun. Koska sarjan jännittävimmät tapahtumat syntyvät siitä periaatteesta, että tiheään asutetussa suurkaupungissa tapahtuu paljon erikoisia asioita, elokuvasovituksen pystyisi sijoittamaan muutamaankin eri kaupunkiin. Tärkeintä on, että hahmojen taustat ja persoonat pysyisivät lähes samoina.

4. Sword Art Online / Log Horizon / Btooom! (2012–13)

04

Nämä kolme sarjaa käsittelevät samaa asiaa. Ihmiset jäävät loukkuun videopeliin ja yrittävät päästä pelistä pois. Peli, josta he yrittävät päästä pois, on jonkinlainen MMORPG eli suuri monen pelaajan roolipeli. Toisin kuin Nälkäpeleissä näissä sarjoissa pelistä pois pääseminen on keskeinen osa juonta eikä väline, jolla yritetään hillitä kapinaherkkää kansaa.

Kaikki kolme ovat samalla sijalla siitä syystä, että jokainen niistä on onnistunut yhdessä oleellisessa asiassa todella hyvin, mutta loput sarjasta on ollut viihdyttävyydessään keskitasoa tai sitä kehnompaa.

Sword Art Online onnistui kuvaamaan roolipelien visuaalista puolta, Log Horizon roolipelien pelimekaniikkaa ja taktiikoita, Btooom! hengenvaarallisia kohtauksia ja ihmismielen arvaamattomuutta. Joku hyvin viisas ihminen saisi näiden hyvistä puolista kasaan mainion modernin toimintaelokuvan.

3. Parasyte: The Maxim (2014)

03

17-vuotias Shinichi huomaa eräänä iltana ötökän kaivautuvan hänen käsivarteensa. Se yrittää kavuta kohti pojan aivoja. Paniikissa hän kietoo kuulokkeiden johdon käsivartensa ympärille, jolloin olio jää Shinichin oikeaan käteen. Mystiset parasiitit ovat laskeutuneet maahan ainoana vaistonaan valloittaa ihmisten aivot ja kaapata heidän kehonsa.

Parasyte on mielenkiintoinen yhdistelmä kauhua ja toimintaa kouluun sijoittuvan sarjan ympärillä. Se herättää kysymyksiä luonnosta, elämästä ja ihmisyydestä. Jos Hollywoodin parhaimmisto yhdistäisi voimansa, syntyisivät pelottavat ja uskottavat parasiitit ja niiden kaappaamat ihmishirviöt helposti.

New Line Cinema -studio omisti oikeudet Parasyte-elokuvaan vuodesta 2005 lähtien, mutta ne vanhentuivat kaksi vuotta sitten. Japanilainen Toho-studio osti oikeudet ja teki kaksiosaisen elokuvan, jonka ensimmäinen osa ilmestyi viime vuonna. Saa nähdä yrittääkö yhdysvaltalaisstudio saada oikeudet takaisin huomattuaan tuoreen sarjan suosion sekä Japanissa tehdyn live-elokuvan positiivisen vastaanoton.

2. Bakemonogatari (2009)

02

Bakemonogatarissa keskitytään lukiolaispoikaan ja hänen kohtaamisiinsa jumalten ja kirousten riivaamien henkilöhahmojen kanssa. Sarjassa on mielenkiintoista ratkaisujen löytyminen hahmoista itsestään eikä harvinaisten esineiden avulla.

Tarinan selkeitä vahvuuksia ovat sen dialogi ja kuvaukselliset yksityiskohdat, jotka muistuttavat hieman elokuvaa Tahraton mieli (2004). Samalla tavalla siinä tarina etenee sitä mukaa, kun päähenkilö käy läpi menneisyyttään ja tutkiskelee itseään huomaten samalla mitä olisi voinut tehdä toisin elämässään. Bakemonogatarin tyyli ja dialogin ohjaus saa aikaan mielenkiintoisia kohtauksia, jotka palkitsevat kuvillaan ja niiden yksityiskohdilla kaikkein tarkkasilmäisimpiä.

Sarja käsittelee mielenkiintoisia ja jopa todella rankkoja aiheita, jolloin elokuvasovituksen voisi tehdä laajempaa kohderyhmää ajatellen. Haasteena sovittamisessa saattaa olla kielimuuri. Tietyt japaninkielen asiat saattaa sisältää monia eri sivumerkityksiä, jolloin joidenkin sanojen taustamerkitykset saattavat muuttua. Onneksi kielimuuri ei ole massiivinen este.

1. Code Geass: Lelouch of the Rebellion (2006)

01

Britannian keisarikunta on valloittanut Japanin ja tehnyt siitä siirtokunnan nimeltä Alue 11. Sen kansalaisia kutsutaan eleveneiksi. He elävät kurjuudessa samalla kun britannialaiset elävät yltäkylläisyydessä.

Karkotettu Britannian prinssi Lelouch elää todellista henkilöllisyyttään paljastamatta alueella 11. Tavattuaan mystisen tytön Lelouch saa Geass-voimat, joilla voi komentaa ketä tahansa tekemään mitä hän haluaa.

Code Geass -sarjassa yhdistyvät koulumaailma, valtataisto ja jättiläisrobottimätke. Juonen monimutkaisuus on verrattavissa toiseen menestyksekkääseen animesarjaan nimeltä Death Note. Sen tavoin Code Geass herättää katsojassa ajatuksia hahmojen moraalikäsityksistä. Tekeekö päähenkilömme nyt oikein ja mitkä ovat hahmojen motivaatiot?

Toisin kuin eräs Michael Bayn rahasammoksi muuttunut elokuvasarja Code Geass tarjoaisi mahtavan robottimätkeen rinnalla myös hyvän ja mielenkiintoisen juonen. Tässä olisi varteenotettava haastaja Hollywoodin kassamagneeteille.

Lisää luettavaa