James Bond -näyttelijöiden parhaat ei-bondit: Katso Top 10

2.11.2015 18:04

James Bondin roolissa on valkokankaalla nähty aikojen saatossa kuusi eri näyttelijää: Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan ja Daniel Craig. Heistä jokainen on tehnyt myös muita elokuvia. Episodi selvitti mitkä ovat kaikkien aikojen kymmenen parasta ei-Bond-elokuvaa, joissa joku Bondia näyttelleistä on ollut mukana. Juttu on julkaistu alun perin Episodissa 9/2006.

Teksti: Jukka Halttunen

Bond-näyttelijöistä muulla elokuvaurallaan selvästi parhaiten menestynyt on Sean Connery, joka saikin kymmenen kärkeen peräti kuusi elokuvaansa. Nollille jäivät vain Roger Moore ja George Lazenby. Ensiksi mainittu on kyllä tehnyt televisiolle hienoja tv-sarjoja kuten Pyhimys ja Veijareita ja pyhimyksiä, mutta yhtään todella merkittävää elokuvaa hänen filmografiastaan ei Bond-elokuvien lisäksi löydetty. Lazenby puolestaan putosi b-elokuvien vakiokasvoksi heti Bond-roolin menetettyään. Hänen filmografiastaan löytyi tosin silti ehdottomasti mainitsemisen arvoinen historiallinen draama Gettysburg (1993), jossa hänellä oli pienehkö rooli. Kymppikärkeen sekään ei silti yltänyt.

10. HIGHLANDER – KUOLEMATON

Kansi - Highlander

Kahden vuosikymmenen takainen, useita jatko-osiakin saanut toimintafantasia esitteli maailmalle Christopher Lambertin näyttelemän miekkasankari Connor MacLeodin. Mies on yksi halki vuosisatojen eläneistä kuolemattomista, jotka tappavat toisiaan leikkaamalla vastustajiltaan pään irti, kunnes jäljellä on vain yksi. Tätä kaikista kuolemattominta odottaa suuri Palkinto.

Sean Connery näyttelee mukaansatempaavassa seikkailussa MacLeodin mentor-hahmoa, keikarointiin taipuvaista Juan Sanchez Villa-Lobos Ramirezia, joka on myös yksi kuolemattomista. Elokuvaan liittyy hauska paradoksi: nuoren ikänsä mm. Sveitsissä ja Ranskassa asunut Lambert näyttelee skottia, kun taas aito skotti Connery näyttelee espanjalaista.

9. PUNAISEN LOKAKUUN METSÄSTYS

hunt-for-red-october

Tom Clancyn maineikkaaseen jännitysromaaniin perustuva Punaisen lokakuun metsästys oli aikanaan ensimmäinen Jack Ryan -elokuva. Sen pääosassa nähtiin Alec Baldwin, jonka Harrison Ford korvasi roolissa vasta sarjan seuraavassa elokuvassa kahta vuotta myöhemmin.

Sean Connery näyttelee komeasti toteutetussa sukellusvenejännärissä neuvostoliittolaisen ydinsukellusveneen kapteeni Marko Ramiusta, joka karkaa omiltaan pohjoisella Atlantilla ja suuntaa keulan kohti Yhdysvaltoja. Onko hän loikkausaikeissa oleva luopio vaiko järkensä menettänyt psykopaatti, joka aikoo hyökätä perivihollista vastaan omin päin?

Seuraa jännittävä takaa-ajo, jossa Ramiuksen aluksen perässä ovat niin amerikkalaiset kuin neuvostoliittolaisetkin.

8. THE ROCK – PALUU HELVETTIIN

Kansi - Rock

Sean Conneryn komein toimintaelokuvarooli Bond-sarjan ulkopuolella oli Michael Bayn kymmenen vuoden takainen huipputyö, jota aivottomaan turbotoimintaan erikoistunut ohjaaja ei vieläkään ole onnistunut ylittämään – vaikka Bad Boys II (2003) ylsi kyllä lähelle.

Connery on John Patrick Mason, Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten laittomasti noin 30 vuotta vankeudessa pitämä brittiagentti, joka on samalla ainoa Alcatrazin vankilasta koskaan paennut ihminen. Vakava kiristystilanne nyt jo suljetulla vankilasaarella saa viranomaiset kaivamaan miehen esiin tyrmästä ja yltämään huikeisiin toimintasuorituksiin yhdessä FBI-agenttia näyttelevän Nicolas Cagen kanssa. Elokuvassa on melko vähän järkeä, mutta sen toimintakohtaukset ovat jumalaisia.

7. PITKÄ PITKÄPERJANTAI

long_good_friday

Vuonna 1980 Pierce Brosnan oli nuori näyttelijä, jolla oli takanaan vasta muutamia tv-rooleja. Hänen ensimmäiseksi pitkäksi elokuvakseen osui aikamoisena onnenkantamoisena yksi modernin brittiläisen gangsterielokuvan klassikoista, Pitkä pitkäperjantai. Brosnanin rooli siinä on tosin varsin pieni, mistä kertoo jo hänen roolinimensä ”First Irishman”. Elokuvan varsinaisia tähtiä ovat selvästi kokeneemmat Bob Hoskins ja Helen Mirren.

Pitkän pitkäperjantain päähenkilö on urallaan menestynyt brittigangsteri Harold (Hoskins), joka joutuu veriseen sotaan kun kilpaileva rikollissyndikaatti pyrkii ottamaan haltuunsa hänen liiketoimintansa. Rikollisen alamaailman kuvausta on kiitetty erityisesti realismistaan.

6. LEIJONA TALVELLA

Kansi - Leojonatalvella

Aivan kuten Pierce Brosnan Pitkässä pitkäperjantaissa, oli myös Timothy Dalton vasta nuorehko, aloitteleva näyttelijä esiintyessään sivuosassa mestarillisessa historiallisessa draamassa Leijona talvella. Tässä vuoteen 1183 sijoittuvassa elokuvassa päähenkilöitä ovat Englannin kuningas Henrik II ja  tämän juonittelun vuoksi vangittu kuningatarvaimo, joita näyttelevät Peter O’Toole ja Katharine Hepburn.

Kuningaspari on kokoontunut viettämään joulua yhdessä kolmen poikansa kanssa, mukana Robin Hood -seikkailuista tutut Rikhard ja Juhana. Kylään on kutsuttu myös Ranskan kuningas, jonka roolissa Dalton suoriutuu erinomaisesti. Julmiin hovijuonitteluihin keskittyvässä draamassa on keskeisten roolihahmojen ohella merkittävä osa myös muutamalla tärkeällä sivuhenkilöllä.

5. SEIKKAILUJEN SANKARIT

Kansi - Manwhowouldbeking

Bond-uransa jälkeen monenlaisissa seikkailufilmeissä ahkeroineen Sean Conneryn 1970-luvun elokuvista yleisesti pidetyin on Rudyard Kiplingin novelliin perustuva, arvostetun veteraani John Hustonin ohjaama The Man Who Would Be King, joka on saanut latteahkon suomenkielisen nimen Seikkailujen sankarit.

Connery näyttelee yhdessä Michael Cainen kanssa kahta entistä brittisotilasta siirtomaavallan jälkeisessä Intiassa. Ystävykset ajautuvat vaiherikkaiden seikkailujen kautta fiktiiviseen Kafiristaniin tullakseen siellä kuninkaiksi. Paitsi että elokuva on täynnä vanhan hyvän ajan seikkailuhenkeä, sitä pidetään myös yhtenä hienoimmista miehisen ystävyyden kuvauksista mitä on koskaan tehty. Tällaisia elokuvia ei taideta enää lainkaan tehdä.

4. LAHJOMATTOMAT

Kansi - Lahjomattomat

Sean Connery on Bond-näyttelijöistä ainoa, joka on palkittu Oscarilla. Palkinto tuli Lahjomattomien miessivuosasta, jossa Connery näytteli veteraanipoliisi Jim Malonea.

Elokuvan varsinainen päähenkilö oli juuri huipulle nousseen Kevin Costnerin näyttelemä FBI-agentti Eliot Ness. Tämä kokosi 1930-luvun Chicagossa ympärilleen joukon sellaisia lainvartijoita jotka eivät sortuisi lahjuksiin, tavoitteenaan tuhota Al Caponen (Robert De Niro) johtama rikollisimperiumi, joka piti kaupunkia rautaisessa otteessaan.

Aiemmin tv-sarjana nähty lahjomattomien miesten kamppailu aikansa kuuluisinta rikollista vastaan on Brian De Palman taitavaa kädenjälkeä. Käsikirjoituksen elokuvaan teki toinen tunnettu tekijä David Mamet ja musiikista vastasi legendaarinen Ennio Morricone.

3. MÜNCHEN

Kansi - Munchen

Uusin Bond-näyttelijä Daniel Craig on pelkästään 2000-luvulla ollut mukana peräti kahdessa mestariteoksessa, joista Steven Spielbergin viimevuotinen München on uudempi.

Münchenin olympialaisissa vuonna 1972 tapahtuneen israelilaisurheilijoiden massamurhan jälkeistä, iskun palestiinalaisia suunnittelijoita vastaan suunnattua salamurhien sarjaa kuvaavassa elokuvassa keskeisimpään rooliin nousee kosto-operaatioita toteuttavaa ryhmää johtava Avner, jota näyttelee Eric Bana. Ryhmän kaikkein kuumapäisintä tappajaa näyttelee kuitenkin Craig, jonka osaksi lankeaa lausua monet elokuvan kylmäävimmistä repliikeistä.

Spielbergin vakavista elokuvista tähän mennessä vakuuttavimmaksi sanottu München lupaa paljon Craigilta myös uudessa, aiempaa realistisemmaksi ja brutaalimmaksi ennalta käsin mainitussa Bond-elokuvassa.

2. MATKALLA PERDITIONIIN

Kansi - MatkaPerditioniin

Britti Sam Mendesin neljä vuotta sitten ohjaamassa, Lahjomattomien tavoin 1930-luvulle sijoittuvassa gangsteritarinassa Daniel Craigin roolissa ei ole sankaruudesta tietoakaan: hän näyttelee vaikutusvaltaisen rikollisjohtajan psykopaattista poikaa, joka ei epäröi teurastaa kokonaista syytöntä perhettä peitelläkseen itse tekemäänsä aiempaa virhettä.

Elokuvan varsinainen päähenkilö on kyseisen perheen isää näyttelevä Tom Hanks, joka vannoo kostoa Craigin roolihahmolle. Hän lähtee pakomatkalle henkiin jääneen toisen poikansa kanssa ja hakee tukea omalle hankkeelleen mm. Chicagosta, Al Caponen rikollisimperiumin tukikohdasta.

Mendes ohjaa elokuvasta osittain lyyrisen kertomuksen pojasta, joka ei ole koskaan oppinut tuntemaan isäänsä mutta saa siihen tilaisuuden pakomatkan aikana.

1. INDIANA JONES JA VIIMEINEN RISTIRETKI

Kansi - IndianaJonesjaViimeinenristiretki

Steven Spielberg on ohjannut kaksi kolmesta parhaasta Bond-näyttelijän ei-Bond-elokuvasta. Indiana Jones -elokuvista kolmas ja toistaiseksi edelleen viimeisin esittelee rakastetun sankarin isän, tohtori Henry Jonesin, jonka rooliin Sean Connery oli aikanaan loistava valinta.

Paitsi että itse elokuva edustaa juuri sellaista vanhan hyvän ajan seikkailuelokuvaa, jollaisesta yleisöt ovat aina pitäneet, myös Harrison Fordin ja Conneryn valkokangaskemia toimii esimerkillisesti. Vanhemman ja nuoremman Jonesin välinen sanailu pitää tarinan hienosti liikkeessä ja mielenkiintoisena niissäkin kohdin, joissa periaatteessa muuten olisi suvanto. Ei siis ihme, että elokuvan naispäähenkilö ikään kuin häviää takavasemmalle sen edetessä, ja Jonesit saavat osakseen katsojan kaiken huomion.

Lisää luettavaa