12 Years A Slave ei juhli Oscareita palkintosateessa – ”vain pari pystiä”

Ainakaan BAFTA-palkintojen perusteella 12 Years A Slave ei juhli tulevassa Oscar-gaalassa palkintosadetta. Palkinnot ovat karkaamassa muille elokuville.

Teksti: Joonas Alanne

KOLUMNI. Eilen jaettuja BAFTA-palkintoja voi hyvällä syyllä pitää Oscar-tulosta ennakoivina. Maailman seuratuimpaan palkintogaalaan on enää pari viikkoa aikaa ja molemmissa gaaloissa on ehdokkaina on paljon samoja elokuvia.

BAFTA-voittajien lista näyttää niin vakuuttavalta, että suuria eroavaisuuksia voittajissa tuskin nähdään. Parhaan elokuvan BAFTA meni ennakko-odotusten mukaisesti 12 Years A Slavelle, mutta pienoisena yllätyksenä voidaan pitää sitä, ettei elokuva tämän pystin lisäksi voittanut kuin parhaan miespääosan palkinnon – joka meni siis Chiwetel Ejioforille.

Cate Blanchett (Blue Jasmine) on ennakkosuosikki myös naispääosa-Oscarin voittajaksi ja Jennifer Lawrencea (American Hustle) pidetään yhtenä vahvimmista ehdokkaista myös Oscareiden naissivuosa-kategoriassa.

Ejioforin nimi miespääosa-Oscarin voittajakandidaattina on kuitenkin epävarma. BAFTA-voiton hienoutta himmentää se, ettei ehdokkaana ollut Oscar-suosikiksi noussutta Matthew McConaugheyta (Dallas Buyers Club).

Samasta syystä myöskään miessivuosa-BAFTA:n pokanneen Barkhad Abdin (Captain Phillips) Oscar-osakkeet eivät nousseet – kategoriassa on vain yksi ennakkosuosikki (Jared Leto, Dallas Buyers Club) eikä hänkään McConaugheyn tavoin ollut ehdolla BAFTA:n.

Huomio kiinnittyy väkisin 12 Years A Slaven alisuorittamiseen. Ennen palkintokautta 12 Yearsin uskottiin tyhjentävän palkintopöydät, mutta määrällisesti voittoja on tullut niukasti. Producers Guild of America päätyi yllättäen jakamaan parhaan elokuvan palkinnon 12 Years a Slaven ja sen pahimman Oscar-kilpailijan Gravityn välillä.

Alfonso Cuarónin ohjaama tieteisjännäri Gravity – joka voitti kuusi BAFTA:a, enemmän kuin mikään muu elokuva – ei voisi tyylillisesti olla juuri kauempana Steve McQueenin orjadraamasta, mutta silti ne kisaavat toisiaan vastaan.

Näyttääkin yhä todennäköisemmältä, että parhaan elokuvan ja parhaan ohjauksen Oscar-palkinnot menevät jälleen eri elokuville. Näin kävi viime vuonna, kun Argo ja Piin elämä jakoivat palkinnot, mutta yleisesti ottaen palkintojen jakaminen kahdelle eri elokuvalle on ollut harvinaista: 85 Oscar-gaalasta 62 kertaa elokuvan- ja ohjauksen palkinnot ovat menneet samalle elokuvalle.

Ellei ihmeitä tapahdu, 12 Years A Slave poistuu Oscar-gaalasta vain pari pystiä mukanaan. Ohjaaja McQueen voi kuitenkin olla tyytyväinen itseensä, sillä parhaan elokuvan Oscar-palkinto alkaa olla jo hänen hyppysissään. Muut ovat vain plussaa.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut