Amelie-ohjaaja syyttää Hollywoodin suurmiestä elokuvansa levittämättä jättämisestä

14.2.2015 19:13

Saksikäsi-Harveynakin tunnettu Harvey Weinstein on saanut maineen miehenä, joka häikäilemättä pistää näppinsä ohjaajien valmiina pitämiin elokuviin, leikaten niistä ”teatteriin sopivampia” versioita.

Uusin Weinsteinia vastaan käyvä ohjaaja on Jean Pierre Jeunet, joka blogissaan kirjoittaa yhdysvaltalaislevittäjänsä halunneen leikata ohjaajan tuoreinta The Young and Prodigious T.S. Spivet -elokuvaa.

Jeunet kertoo Weinsteinin sopineen elokuvan levityksestä nähtyään sen valmiin version, mutta yrittäneen silti pistää näppinsä sen leikkaukseen ennen sen levitystä. Ohjaajalla oli kuitenkin ranskalaiseen tapaan final cut -oikeus, jonka ansiosta kukaan muu kuin Jeunet itse ei saa elokuvan leikkaukseen koskea.

”Weinstein on kuin gallerianomistaja, joka sanoo taidemaalarille ”amerikkalaiset eivät pidä vihreästä, joten pyydän kehystäjän käyttävän sinistä”… Weinsteinille kaikessa on kyse vallasta. Kuin koira, joka merkkaa reviirinsä, hänen on pakko muuttaa kaikkia ostamiaan elokuvia.”

The Hollywood Reporterille Jeunet sanoo epäilevänsä elokuvan jäävän jopa kokonaan ilman levitystä.

”Jos elokuvaa ei vielä julkaista Yhdysvalloissa, johtuu se siitä, että Harvey Weinstein osti sen, ja tietenkin herra Weinstein haluua leikata sen uusiksi. Onneksi minulla on final cut, koska olen ranskalainen ja se on Ranskan ja Kanadan yhteistuotanto… Mutta hän kyllä painosti, valtaa saadakseen, voidakseen leikata sen. Ehkä Harvey Weinstein ei koskaan julkaise elokuvaa.”

Jeunet on aiemmin syyttänyt Weinsteinia myös Amelien jäämisestä ilman palkintoja vuoden 2002 Oscar-gaalassa. Ohjaajan mukaan Weinsteinin huono maine sai äänestäjät boikotoimaan tämän levittämää elokuvaa.

(Episodi/ML)

Lisää luettavaa