Antti Tuomaisen kirja on erinomaista dekkariviihdettä – Ei ihme, että myös Hollywood kiinnostui suomalaisteoksesta

Jännittävä, kekseliäs ja hauska kirja.

12.10.2021 10:48

Rikoskirjailija Antti Tuomainen on jo vuosia menestynyt kansainvälisesti, mutta Jäniskertoimesta tuli todellinen jättipotti.

Viime vuonna ilmestyneen romaanin kuvausoikeudet myytiin Amazon-studiolle, ja filmatisoinnin pääosaan on kiinnitetty itse Steve Carell.

Jäniskertointa lukiessa alkaakin nähdä mielessään Carellin kirjan päähenkilönä, ja se tuntuu täysin nappiin menevältä roolitukselta.

Henri Koskinen on matematiikkanero ja vakuutusasiantuntija, joka laskee kaiken tarkasti päässään. Hän perii veljeltään seikkailupuiston ja joutuu mukaan paitsi hänelle vieraaseen liiketoimintaan myös rikollisiin ympyröihin.

Veitsenterävästä logiikasta on Henrille apua monissa tilanteissa, mutta nyt hän joutuu tilanteisiin, joissa se ei riitäkään. Vauhdikkaan juonikuvion ohella kehitellään myös romanssia, eikä sekään mene odotetun kaavan mukaan.

Jäniskerroin on erinomaista dekkariviihdettä: se on yhtä aikaa jännittävä, kekseliäs ja hauska. Se edustaa myös upeasti suomalaisen kirjallisuuden kansainvälistä nousua.

Arvostettu brittilehti The Times on kehunut Tuomaista Euroopan hauskimmaksi kirjailijaksi, eikä sitä ihmettele yhtään Jäniskerrointa lukiessa. Tämä kirja suorastaan huutaa päästä Hollywood-leffaksi.

Henri Koskisen seikkailut ovat saaneet jo jatkoa uudella romaanilla Hirvikaava.

Jussi Huhtala

★★★★

Jäniskerroin. Kirjoittanut Antti Tuomainen. Kustantaja Otava.  343 sivua.

Lisää luettavaa