Apulanta-elokuvan ympärillä kuohuu – Tuukka Temonen ei hyväksy virallista katsojamäärää

Apulanta-elokuva Teit meistä kauniin oli viikonlopun katsotuin elokuva, mutta katsojaluvuista on syntynyt kiista.

12.9.2016 12:30

Teit meistä kauniin -elokuvan näki Filmikamarin tilastojen mukaan viikonloppuna lähes 21000 katsojaa, millä pääsi kevyesti Suomen katsojatilaston ykköseksi. Elokuva tuli jo keskiviikkona ensi-iltaan, ja sen kokonaiskatsojamäärä on tilastoja keräävän Filmikamarin mukaan jo 32500.

Elokuvan tekijät ovat kuitenkin eri mieltä katsojaluvista. Tiedotteessa väitetään elokuvan keränneen tosiasiassa jo 41 000 katsojaa.

”Historia toistaa taas itseään. 20 vuotta sitten ääni- ja kuvatallennetuottajat (ÄKT ry) olivat sitä mieltä, että Lahden Levy-yhtiön levyt eivät kelpaa halvemman hinnoittelunsa takia Suomen viralliselle listalle. 20 vuotta myöhemmin isot levitysyhtiöt eivät halua ymmärtää, että elokuvia voi myös näyttää ihmisille ilmaiseksi”, ohjaaja Tuukka Temonen kertoo tiedotteessa.

Viralliset katsojatilastot kuitenkin näyttävät elokuvalle piempää katsojamäärää. Ero luvuissa tulee tiedotteen mukaan siitä, ettei Teit meistä kauniin -elokuvan markkinointikiertueen ja muiden ennakkonäytösten lippuja suostuttu tilastoimaan elokuvan virallisiin katsojalukuihin.

Teit meistä kauniin -elokuvaa näytettiin hyväntekeväisyyskutsuvierasensi-illoissa viikkoa ennen elokuvan virallista ensi-iltaa. Elokuvaa näytettiin Oulussa, Seinäjoella, Jyväskylässä ja Joensuussa, ja elokuvan näki näissä tilaisuuksissa 7500 ihmistä, tiedotteessa sanotaan. Lipuilla palkittiin Apulanta-faneja, ja osa lipuista jaettiin erilaisten paikallisjärjestöjen kautta.

 

”Meille lopullinen katsojaluku on 41 220, johon on laskettu myös kiertueen ja muiden ensi-iltatapahtumien tavoittamat katsojat (8720). Me laskemme kokemuksia, emme rahaa”, tiedotteessa kirjoitetaan. Tiedotteen ovat allekirjoittaneet ohjaaja Tuukka Temonen ja tuottaja Olga Temonen.

Kuva: Lars Johnson

Päivitys 12.9. klo 15:45:
Filmikamarilta saadun tiedon mukaan lukuun ei otettu mukaan näitä katsojia, koska tilaisuuksiin ei myyty lippuja. Filmikamarin tilastoihin otetaan mukaan vain maksetut liput.

Lisää luettavaa