Arvostettu elokuvalehti valitsi vuosikymmenen parhaat elokuvat – Ykkösenä komeilee 18-osainen sarja

Twin Peaks: Paluu

Erikoinen ratkaisu.

Ranskalainen, erittäin arvostettu elokuvalehti Cahiers du Cinéma valitsi kymmenen vuosikymmenen parasta elokuvaa. Mukana on yllättäviä ja ehkä muutama odotettukin elokuva, mutta ainakin ensimmäinen sija on suuri yllätys.

Vuosikymmenen parhaaksi elokuvaksi valittiin David Lynchin 18-osainen Twin Peaks: Paluu, joka on käytännössä Showtimen sarja. Valinta on herättänyt tietysti monissa närää, sillä jo vuodesta 2017 on kiistelty onko Twin Peaks: Paluu sarja vai elokuva.

Lynch oli kirjoittanut sarjan yhdeksi yhtenäiseksi käsikirjoitukseksi ja kuvannut sen yhteen putkeen. Valmis lopputulos katkottiin sen jälkeen osiksi. Aiemmin tänä vuonna ohjaaja Jim Jarmusch ylisti myös Lynchin teosta. Hänen mukaansa 18 tuntia kestävä Twin Peaks: Paluu on parasta amerikkalaista elokuvaa viime vuosikymmeneltä. ”Mikseivät he voi vain antaa Lynchille sitä rahaa minkä hän tarvitsee?” Jarmusch oli sanonut.

Muut elokuvat listalla järjestyksessä Twin Peaksin jälkeen ovat Holy Motors (Leos Carax, 2012), Pikku Quinquin (Bruno Dumont, 2014), Setä Boonmeen edelliset elämät (Apichatpong Weerasethakul, 2010), Le Livre d’Image (Jean-Luc Godard, 2018), Isäni Toni Erdmann (Maren Ade, 2016), Mia Madre (Nanni Moretti, 2015), Melancholia (Lars von Trier, 2011), Under the Skin (Jonathan Glazer, 2013) ja O Estranho Caso de Angélica (Manoel de Oliveira, 2010).

Aiheeseen liittyvät jutut